Kittmodnet ost

Derfor bør du avslutte måltidet med ost

Ikke et vondt ord om søte avslutninger, men noen ganger kan den franske måten å sette punktum for et måltid være den beste!

Mange av oss kan nok slutte oss til at ost er noe av det beste som finnes. Men visste du at ost også kan ha noen fordeler utover at det smaker himmelsk? Velger du ost til dessert kan du blant annet nyte godt av disse fire fordelene:

1. Ost er en enkel måte å få i seg kalsium

All ost inneholder kalsium, og kalsium er blant annet viktig for å opprettholde sterke ben og tenner. Mest kalsium finner du i de faste gulostene etterfulgt av kittmodnet ost, brunost, muggost og smøreost. Her er det med andre ord bare å prøve seg frem. Kanskje finner du en ny favoritt? Et par osteskiver eller en ostebit kan løfte måltidet flere hakk, og bidrar med langt mer enn bare å være digg på smak.

Spiser du ost hver dag? Da er det smart å teste ut en av de lettere variantene av osten. Lettost er både sunt og godt, og inneholder mindre fett og færre kalorier. At det har kommet nye smakfulle varianter av lett gulost er en god grunn til å teste ut de magrere variantene.

Les mer: Fem gode grunner til å spise ost

2. Ost kan beskytte tennene

Syreskader på tennene er et økende problem og kommer av at vi drikker juice, brus, vin og sure sportsdrikker og spiser surt godteri. Det kan være vanskelig å reparere syreskader så derfor bør du forebygge så godt du kan. Et lurt triks er å avslutte måltidet med litt ost. Da kan du beskytte tennene ved å nøytralisere pH i munnen! Proteiner og fett i osten kan også legge seg som en beskyttende hinne på tennene. Oh là là! Kanskje ikke så rart at mange av våre franske venner velger å avslutte et bedre måltid med ost hver dag.

Les mer: Melk kan forebygge syreskader

3. Problemer med laktose? Null problem!

Har du laktoseintolerante kan det være fint å vite at du faktisk kan spise de fleste oster. Særlig de som er best etter middag! Både gulost, hvitmugg-, blåmugg- og kittmodnet ost er nemlig alle naturlig laktosefrie, og tåles derfor godt av dem med laktoseintoleranse. Ost, og andre laktosefrie meieriprodukter er gode kalsiumkilder for dem som sliter med denne intoleransen.

Les mer: Så mye laktose er det i ulike meieriprodukter

4. Norsk ost er bærekraftig

Spiser du norsk ost gjør du et bærekraftig valg. I Norge har vi svært lite dyrkbart areal og mesteparten er best egnet til å dyrke gress. I tillegg har vi store arealer med utmark med god beitekvalitet. Drøvtyggere som ku og geit har derfor en naturlig plass i norsk landbuk for at vi skal klare å produsere mest mulig mat på disse naturgitte arealene og klimatiske forutsetningene.

I følge Nasjonalt råd for ernæring er produksjonen av melk i Norge regnet som bærekraftig ettersom dette er sunn mat som bidrar med flere næringsstoffer som jod og kalsium, og som vi kan produsere i Norge ut ifra våre naturgitte ressurser.

Les mer: Norsk melk hører hjemme i et bærekraftig kosthold

Det finnes med andre ord flere gode grunner at du med god samvittighet kan slå deg løs i ostefatet etter en bedre middag.

Til slutt en liten oppfordring: Neste gang du skal lage et ostefat - prøv en ny norsk ost! Det kommer stadig nye varianter på markedet og at kvaliteten er i verdensklasse kan blant annet to topplasseringer i oste-VM vitne om.

Fakta

Derfor er kalsium viktig for deg:

  • Kalsium bidrar til å bevare et sterkt skjelett og sterke tenner
  • Både muskler og nerver trenger kalsium for å fungere normalt
  • Kalsium bidrar til at fordøyelsen fungerer normalt
  • Kalsium er også viktig for at blodet skal koagulere

For at kalsium skal tas opp i kroppen trengs blant annet vitamin D, men også fosfor og vitamin K er viktige i denne sammenhengen.

KILDEHENVISNINGER

Weaver CM., et al. The National Osteoporosis Foundation's position statement on peak bone mass development and lifestyle factors: a systematic review and implementation recommendations. Osteoporos Int. 2016 Apr;27(4):1281-1386

Devold TG, Rykke M, Isabey D et al. In vitro studies of adsorption of milk proteins onto tooth enamel. Int Dairy J 2006, 16: 1013–1017.

Nasjonalt råd for ernæring (2017) Bærekraftig kosthold - vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.