Visste du at gulost, i tillegg til være superdigg, også er rik på kalsium - et næringsstoff kroppen trenger hver dag? Gulost har enda mer kalsium enn melk, og inneholder faktisk mest kalsium av alle meieriproduktene.
Kalsium er et mineral som blant annet er viktig for å styrke og opprettholde ben og tenner, og forebygge benskjørhet.
Som med andre vitaminer og mineraler må vi få tilført kalsium hver dag gjennom det vi spiser og drikker.
Og vet du hva? Det skal faktisk ikke så mye til. Med bare et par osteskiver har du kommet langt på vei.
Det finnes kalsium i flere ulike matvarer, og et sunt kosthold hvor man ikke regner med meieriprodukter gir deg ca. 30 % av det du trenger av kalsium hver dag. De siste 70% av dagsbehovet vårt for kalsium er det faktisk meieriproduktene som bidrar med. De er derfor en viktig del av et sunt og variert kosthold.
Melk er en god kilde til kalsium, og inneholder rundt 130 mg per dl melk.
Gulost inneholder enda mer kalsium, og inneholder faktisk mest av alle meieriproduktene. Grunnen til det er at kalsium er bundet til melkeproteinene som ost består av. Enkelte gulostvarianter kan derfor ha nesten 1000 mg kalsium per 100 g ost.
Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med et daglig inntak menes 3 porsjoner. Dette anbefaler de fordi melk og meieriprodukter er de største kildene til både kalsium og jod i kostholdet vårt. En brødskive med gulost, et glass melk og en yoghurt er nok. Les mer om 3 om dagen her.
Dersom du er bevisst på å spise 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag, gjør du en god innsats for å dekke kalsium- og jodbehovet til kroppen din.
Kalsium er det mineralet vi har mest av. Faktisk har vi over 1 kg kalsium i kroppen, og 99 % av dette befinner seg i tenner og skjelett. Resten er fordelt mellom blod og væsken utenfor og inni cellene våre. Det å bygge og vedlikeholde skjelettet er derfor en sentral oppgave for kalsium. For at kroppen skal kunne ta opp kalsium er nok vitamin D essensielt. Les mer om det her.
Mineralet dessuten nødvendig for å overføre signaler i kroppen. Både muskler og nerver trenger nemlig kalsium for å fungere normalt. Kalsium er også viktig for at blodet skal koagulere.
Får man i seg for lite kalsium i ung alder mens man bygger skjelettet kan det føre til benskjørhet (osteoporose) senere i livet. For at alle de viktige oppgavene til kalsium skal kunne gjennomføres sørger hormoner i kroppen for at det til enhver tid er en konstant konsentrasjon av kalsium tilgjengelig i blodet.
Ettersom melk og meieriprodukter er de største kalsiumkildene i norsk kosthold, kan det være vanskelig å få dekket kalsiuminntaket dersom man ikke inkluderer disse matvarene i kostholdet sitt og ikke erstatter dem med andre matvarer som inneholder mye kalsium.
Andre kalsiumkilder i kostholdet kan være:
Disse kildene er svært viktige å inkludere i kosten om du av ulike grunner ikke spiser produkter med melk.
Anbefaling om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Helsedirektoratet.
Kostråd om melk og meieriprodukter. Helsenorge
Nordic Nutrition Recommendations 2012 (NNR 2012)