Velling er en tynn grøt, nesten som en suppe. Makaronivelling blir derfor også kalt makaronisuppe. Retten faller i smak hos både barn og voksne - og det smaker kjempegodt.
En enkel og deilig rett av kulturmelk og fløte, passer både til hverdags og kvelds.
Denne grøten spiser du istedet for bløtkake til kaffen. Den skal serveres kald, og den har lenger holdbarhet enn bløtkake. Kaffegrøt ble før brukt til fest slik som bryllup, barsel og andre store festdager.
Mikkelsmesse ble feiret 29. september og markerte avslutningen på innhøstingen og begynnelsen på jaktsesongen. Til Mikkelsmessen ble det servert en grøt av bygg og melk, derav navnet Mikkelsmessegrøt.
Pudding går aldri av moten, enkelt og raskt og smaker nydelig med rødsaus.
Gomme lages over hele landet og hver bygd har sin oppskrift og sine tradisjoner. Utgangspunktet er melk som blir skilt i ostemasse og myse og deretter blir kokt inn. Gomme smøres gjerne på klenning og lefse som rulles sammen.
Melkeringe brukes som dessert eller mellommåltid og serveres med sukker, kanel og knust kavring eller flatbrød. På melkeringe danner det seg gjerne et fløtelag på toppen.
Melkeringe er et syrnet melkeprodukt som passer ypperlig som dessert eller et mellommåltid. Melkeringe spises naturell eller serveres med kavring eller flatbrød og eventuelt sukker og kanel.
Gomme, eller gome som det også kalles, er en gammel og tradisjonsrik rett som ofte ble brukt til fester som bryllup eller til jul. Du kan bruke det som pålegg til lefse, brød eller vafler.