Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

#
1/97
Neste artikkel 2/

Tips til hvordan du kan bruke mat du ellers ville kastet

Skrevet av Linda Engelstad

Kaster du mye mat? Ved å planlegge bedre og tenke litt ekstra gjennom handlemønsteret ditt kan du bidra til mindre matsvinn. Dessuten er det mye godt å lage av maten som er til overs! Her er noen enkle tips på hvordan du kan forvandle tørt brød, slappe grønnsaker, overmoden frukt og melk som har gått ut på dato til smakfulle små retter.

Melk.no har gjennomført en undersøkelse over hva nordmenn kaster av mat. Hele 560.000 husholdninger kaster middagsrester mer enn én gang i uken. Etter middagsrester er det brød, grønnsaker, bær/frukt og melk vi kaster mest. Her får du noen tips til restemat du kan lage i stedet for å kaste maten.

Les også: Norsk melk hører hjemme i et bærekraftig kosthold

omelett med grønnsaker og ost i en stekepanne

         

1. Middagsrester

Det vi kaster mest av er middagsrester. 560.000 husholdninger kaster middagsrester mer enn én gang i uken. Her får du tips til hvordan du kan bruke middagsrestene til et nydelig lite måltid dagen etter.

 

Trefat med ostesmørbrød med gryterett

2. Tørt brød

Har du tørt brød liggende på kjøkkenbenken? I stedet for å kaste brødet i søpla, slik over 300.000 husstander gjør flere ganger i uken, er det mye annet du kan bruke det til.

Trefat med ostesmørbrød med gryterett

3. Slappe grønnsaker

Hele 235.000 husholdninger kaster slappe grønnsaker hver eneste uke. Her er noen tips til ulike retter du kan bruke disse grønnsakene til, blant annet pai og muffins.

omelett med grønnsaker og ost i en stekepanne

4. Overmoden frukt

De fleste av oss har brune bananer liggende på kjøkkenbenken innimellom. Ikke gjør det samme som 188.000 norske husholdninger gjør hver uke, nemlig å kaste frukten og bærene i søpla. Se heller våre gode tips, og lag noe godt!

omelett med grønnsaker og ost i en stekepanne

       

5. Melk som har gått ut på dato

Hver uke heller 50.000 husholdninger ut melk bare fordi den har gått ut på dato. Melk er imidlertid som regel brukbar langt utover holdbarhetsdatoen hvis den er oppbevart riktig. Bruk sansene! Her ser du våre tips til hva du kan bruke melk til hvis du ikke lenger vil drikke den.