Hvilke matvarer kan få "3 om dagen"-merket?

Synes du det vanskelig å skjønne hvilke meieriprodukter som regnes som magre og lette? Her får du en oppklaring.

Meieriprodukter er matvarer laget av melk, noen er svært fettrike som smør og fløte, mens andre inneholder lite fett, som magre oster, yoghurt og melk.

Helsemyndighetene anbefaler oss å velge de magre meieriproduktene i hverdagen, og har spesifisert et daglig inntak til tre porsjoner hvorav minst to av tre bør være melk eller yoghurt. Magre meieriprodukter som lettmelk, -yoghurt og -ost kan inngå i et sunt og variert kosthold som er bra for folkehelsen. Dessverre kjenner få til dette rådet, og av og til kan det være vanskelig å vite akkurat hvilke meieriprodukter som regnes som magre eller lette.

Les mer: Derfor anbefaler Helsedirektoratet 3 om dagen

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) ønsker at flere skal få øynene opp for at helsemyndighetene anbefaler magre meieriprodukter som del av sine kostråd. Vi har derfor laget et «3 om dagen»-merke som kan brukes på magre og lette meieriprodukter. Men hvilke meieriprodukter kan egentlig få dette merket?

Hva er magre og lette meieriprodukter?

Det er kun magre eller lette meieriproduktene som kan få "3 om dagen"-merket. For å kunne regnes som mager eller lett må produktene i de ulike meierikategoriene som ost, melk og yoghurt være innenfor spesifikke maksverdier for mengde tilsatt sukker, salt og fett. Maksverdiene er basert på kriterier beskrevet enten i «Forskrift om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet» (Nøkkelhullforskriften), eller i «Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler». Ingrediens- og matlagingsprodukter er ikke inkludert i ordningen.

Les mer om hvilke kriterier som gjelder for de ulike meieriproduktene.

I tillegg er det inkludert produkter som brunost og prim, og magre og lette produkter som inneholder søtstoff. I disse tilfellene kan "3 om dagen"-merket brukes dersom produktene enten følger kravene til Nøkkelhullet for tilsvarende produktkategori, eller krav spesifisert i ernærings- og helsepåstandsforskriften.

Hvor mye er en porsjon ost?

Vi anbefales å spise 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag. Hvor mye en porsjon er varierer med hvilken type meieriprodukter det er snakk om:

En porsjon kan være:

 • Melk eller syrnet melk: 1 glass (2 dl)
 • Yoghurt: 1 lite beger (125 g)
 • Gulost (lett): 20 gram (2 skiver ost - nok til én brødskive)
 • Brunost (lett): 16 gram (nok til én brødskive)
 • Cottage cheese: 100 g
 • Frokostblanding: 1 porsjon laget med melk eller yoghurt
 • Havregrøt: 1 porsjon laget med melk

Anbefales brunost som 1 av 3 om dagen?

Selve spesifiseringen til 3 porsjoner om dagen kom blant annet som en følge av at folk trengte gode råd for å få i seg nok jod. Vi har få kilder til jod i det norske kostholdet, men melk og meieriprodukter er en av de største, og et daglig inntak bidrar derfor til å dekke anbefalt jodinntak. Helsemyndighetene påpeker at minst 2 av 3 porsjoner bør være melk eller yoghurt siden disse produktene inneholder en del jod.

Brunost kan også inngå som 1 av 3 om dagen. Noen tenker nok at brunost bare er sukker, men det er ikke sant. Brunost inneholder faktisk flere mineraler og er en kilde til blant annet jod. En porsjon brunost (16 g) gir derfor et bidrag til å dekke det daglige inntak av jod og andre næringsstoffer.

Kan cottage cheese og kvarg inngå som 1 av 3 om dagen?

Både cottage cheese og kvarg er ferskoster, men kvarg brukes av en del på samme måte som yoghurt. Per 100 gram inneholder både kvarg og cottage cheese om lag like mye jod som yoghurt, men cottage cheese har noe lavere innhold av kalsium enn yoghurt og kvarg. Både cottage cheese og kvarg kan inngå som 1 av 3 om dagen.

Les mer: Disse næringsstoffene får du fra melk

Fakta

Fakta om «3 om dagen»-merket

 • Merket gjelder kun for melk og meieriprodukter
 • Merket bygger på Helsedirektoratets kostråd om et daglig inntak av magre meieriprodukter, og spesifiseringen om 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag
 • En helsemessig argumentasjon om verdien av tre porsjoner meieriprodukter daglig ligger til grunn for merket
 • Merket skal kun brukes på magre, eller lette produkter
 • Merket skal brukes på det som kan regnes som hverdagsprodukter for folk flest, og ikke på produkter som først og fremst er ingrediens- og matlagingsprodukter
 • Melk.no eier merket og bestemmer vilkårene for bruk av merket

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.