Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Hva bør jeg spise når jeg ammer?

Skrevet av Kaja Helland-Kigen

Mange blir mer sultne når de ammer. Det er fordi kroppen trenger mer energi og vitaminer for å produsere næringsrik melk til babyen.

I Norge anbefales det å amme babyen hele det første leveåret, og helst fullamming de første seks månedene. Etter fire til seks måneder anbefales det at babyen gradvis introduseres for annen mat i tillegg til morsmelken, fordi morsmelken alene ikke lenger inneholder nok energi, vitaminer og mineraler. Amming har mange fordeler både for mor og barn. Morsmelken er ernæringsmessig sammensatt helt riktig for babyen, og den inneholder immunstoffer som beskytter den lille mot infeksjoner. I tillegg skapes en nærhet og kontakt mellom mor og barn når barnet ammes, og det er praktisk ved at maten alltid er tilgjengelig.

Du trenger flere kalorier når du ammer

Mange opplever at de blir mer sultne når de ammer. Når du ammer har du et høyere behov for både energi og mange næringsstoffer, fordi du skal få dekket dine behov samtidig som du skal produsere en næringsrik melk til babyen. Derfor vil du føle deg mer sulten og trenge mer mat. De som ammer har økt behov for blant annet fosfor, jod, kalsium, sink, vitamin C, vitamin A og B-vitaminer. Det generelle rådet for deg som ammer er å spise sunt og variert. To brødskiver med pålegg og to glass skummet melk gir de ekstra kaloriene du trenger når du ammer.

Hva skal jeg drikke når jeg ammer?

Barn drikker 6-9 dl morsmelk i døgnet. De fleste føler seg ekstra tørste når de ammer, og det er fordi væsken som går til morsmelken må erstattes. Vann er den beste tørstedrikken, og til måltidene kan du gjerne drikke melk eller juice. Ett glass juice om dagen kan regnes som en av fem frukt og grønnsaker det er anbefalt å spise hver dag.

Sikre jodinntaket ditt når du ammer 

Når du ammer er det er viktig at barnet ditt får nok jod via morsmelken. Det er fordi jod er viktig for normal utvikling av hjernen og sentralnervesystemet hos barnet. Jod er også viktig for forbrenningen hos både liten og stor. Nettopp fordi du også skal sikre barnets jodinntak er behovet ditt økt under ammeperioden. Melk og meieriprodukter er den største kilden vi har til jod i Norge, sammen med hvit fisk. 

Den nordiske anbefalingen for jod til gravide og ammende er henholdsvis 175 og 200 µg/dag. For å sikre et jodinntak på 175 µg/dag bør gravide innta til sammen 8 dl melk/yoghurt/syrnet melk per dag, eventuelt 6 dl totalt av melk/yoghurt/syrnet melk og en brødskive med brunost eller makrell i tomat, og sjømat (300-450 g/uke). Dersom man har problemer med å få i seg nok jod gjennom kosten bør man vurdere kosttilskudd i samråd med helsesøster, jordmor eller lege.

Lurer du på om du inntar nok jod? Prøv vår jodkalkulator.

Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.

Få nok kalsium når du ammer

Behovet ditt for kalsium er også økt når du ammer. Ved fødsel har barnet rundt 30 gram kalsium i skjelettet sitt. De fleste knoklene er relativt myke, og det er mye brusk i skjelettet. Til sammenlikning har vi voksne 1000-1200 gram kalsium i skjelettet. Barnet trenger tilførsel av kalsium gjennom morsmelken og senere maten for å bygge et sterkt skjelett. Du trenger litt mer kalsium når du ammer for å ha nok til både deg selv og babyen. Vi får i Norge to tredjedeler av kalsiuminntaket fra melk og meieriprodukter, og passer du på å innta de 8 desiliterne melk og meieriprodukter hver dag, sikrer du også kalsiuminntaket. Vitamin D fra tran eller fet fisk hjelper deg med å ta opp kalsium fra maten du spiser.

Maten du spiser påvirker smaken på morsmelken

Rådet om å spise variert gjelder også når du ammer. Maten du spiser vil kunne påvirke smaken på morsmelken, så ved å spise variert vil du kunne gi barnet flere forskjellige smaksopplevelser. For å forebygge allergi anbefales det også at du ikke holder deg unna noen matvarer mens du ammer. Innholdet av fett, proteiner og vitaminer i morsmelken kan også påvirkes av hva du selv spiser.

Ikke alle kan amme

For noen kan det være problematisk å amme av ulike årsaker. Dette kan føles som et nederlag, men en god mor ikke er det samme som å være en ammende mor. Å kunne gi et barn kjærlighet, trygghet og varme avhenger ikke av om man ammer eller ikke. Helsestasjonen kan gi råd og veiledning om amming og bruk av morsmelkerstatning.

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Forskning viser ikke at det at mor unngår matvarer mens hun ammer reduserer barnets risiko for å få allergier. Tvert imot er det bra å spise variert, så barnet blir utsatt for ulike smaker og allergener gjennom morsmelken.

Fakta

Hvor mye ekstra skal du spise når du ammer?

  • To brødskiver med pålegg
  • To glass skummet melk