Visste du at jod er et viktig næringsstoff for deg som ammer? Jod bidrar blant annet til barnets normale utvikling. Men det er få matvarer som inneholder jod. Får du i deg nok?
Morsmelken er i utgangspunktet perfekt sammensatt mat for babyen, men innholdet av næringsstoffer påvirkes av det du som mor spiser.
Mineralet jod, er et næringsstoff det kan bli lite av ettersom mor må få i seg nok, både til seg selv og til barnet hun ammer. Dette kan få uheldige konsekvenser for barnet.
Jod er viktig for å opprettholde et normalt stoffskifte og for normal energiomsetning. For barnet bidrar jod til normal utvikling, og under svangerskapet og i ammeperioden er barnet helt avhengig av å få tilført jod via mors kosthold.
Forskere som har undersøkt hva befolkningen spiser har funnet at halvparten av gravide ikke får i seg nok jod, og derfor har mild eller moderat jodmangel.
Det er også grunn til å tro at ammende ikke får i seg nok jod, siden inntaket av matvarer med jod endrer seg lite fra graviditet til ammeperiode. Analyser av jodinnholdet i morsmelk har dessuten vist at tre av fire norske mødre ikke hadde nok jod i morsmelken i forhold til det som er anbefalt.
Du som ammer trenger enda mer jod (200 mikrogram per dag) enn da du var gravid (175 mikrogram per dag). Jod finnes først og fremst i melk, meieriprodukter og hvit saltvannsfisk. I tillegg finner vi mindre mengder i andre matvarer slik som egg og kaffe, men disse monner lite hver for seg. Mange tror at det er mye jod i salt, men dette stemmer ikke for norsk salt. Les mer om det her.
Kostrådene anbefaler oss å spise fisk til middag 2-3 ganger i uken, og som pålegg. Dersom du velger hvite fisketyper til middag minst 1-2 ganger i uken og spiser fiskepålegg slik som makrell i tomat eller fiskekaker på brødskiven jevnlig (gjerne hver dag), vil du få i deg en god del jod.
Et annet kostråd anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til tre porsjoner, altså 3 om dagen. For å bidra til å få nok jod anbefales det at to av tre porsjoner er melk eller yoghurt, ettersom disse er gode kilder til jod. Det finnes også bra med jod i brunost og prim. Velg derfor gjerne brunost eller prim som pålegg, og ta deg gjerne et ekstra glass lettmelk eller skummet melk i ammeperioden.
Spiser du lite hvit fisk og melk og meieriprodukter kan det være at du ikke får i deg nok jod og det kan derfor være aktuelt å ta kosttilskudd.
Vær oppmerksom på at tang og tareprodukter, slik som tangmel, kan inneholde varierende og til tider store mengder jod, men fordi det heller ikke er bra med for mye jod bør du kun bruke disse med stor forsiktighet.