Kvinne ammer baby

Hva bør jeg ikke spise når jeg ammer?

Når du ammer er det ikke like mange begrensninger på hva du kan spise som da du var gravid, men noen få matvarer bør du likevel være forsiktig med.

Noen matvarer bør du holde deg unna når du ammer, men husk at det er langt flere matvarer du som ammer faktisk kan og burde spise! Det er viktig med et sunt og variert kosthold, fordi mange av næringsstoffene i morsmelken påvirkes direkte av det du som mor spiser. I tillegg er det viktig for barnet å ha en mamma som er frisk og opplagt og får i seg de næringsstoffene hun trenger.

Les mer: Disse næringsstoffene er viktige for deg som ammer

Er det matvarer du bør unngå for å forebygge allergi?

Det er ikke vitenskapelig bevis for at ammende burde unngå bestemte matvarer for å forebygge allergi hos barnet. Dersom det er kjent allergi i nær familie kan barnet ha økt risiko for å få allergi, men du bør likevel diskutere med legen din om det er nødvendig å legge om til et bestemt kosthold i ammeperioden.

Kan maten jeg spiser gi barnet vondt i magen?

Det er ingen fasit på at bestemte matvarer vil gi barnet vondt i magen. Det er likevel rapportert at løk, kål og ulike frukter kan føre til forbigående kolikksmerter hos barnet rundt ett døgn etter at mor har spist denne maten. Det er likevel viktig å ikke kutte ut frukt og grønnsaker fra kostholdet ditt, prøv deg heller litt fram.

At kullsyre vil gi barnet luft i magen er en myte, da kullsyreboblene i mineralvann ikke vil gå over i morsmelken. Det finnes heller ikke dokumentasjon på at mat som vanligvis gir gassdannelse hos mor vil føre til kolikk hos barnet. Les mer om kolikk på Helsedirektoratets nettsider.

Melkeallergi er blant de vanligste matallergiene hos små barn. Dette kan føre til magesmerter hos barnet dersom mor har melkeprotein i kostholdet sitt. Det er imidlertid viktig å få stilt riktig diagnose før du eventuelt ekskluderer meieriprodukter fra kostholdet, da dette er en viktig kilde til flere næringsstoffer både for mor og barn.

Les mer: Dette må du vite om barnet reagerer på melk

Vær forsiktig med koffeinholdig drikke

Det er viktig å drikke nok når du ammer, fordi kroppen skiller ut mye væske i morsmelken. Du bør imidlertid være forsiktig med kaffe, te og andre drikker som inneholder koffein (for eksempel energidrikker og cola). Ammende anbefales på lik linje som gravide å begrense inntaket til to kopper kaffe per dag, noe som tilsvarer rundt 200 mg koffein. Merk at energidrikker ofte inneholder mer koffein per enhet enn en kopp kaffe.

Store mengder ammete anbefales heller ikke, da det kan være uheldig for barnet. Dersom du drikker slik te bør du begrense inntaket til 1-2 kopper per dag. Det anbefales å unngå ammete med fennikel ut fra et føre-var-prinsipp.

Drikk når du er tørst og velg gjerne vann, skummet melk eller lettmelk og juice til å slukke tørsten med.

Les også: Ammer du? Sjekk om du får nok jod

Miljøgifter

Små barn er sårbare for miljøgifter. Noen matvarer inneholder høyere nivåer av slike miljøgifter og når du spiser denne maten vil dette kunne overføres til morsmelken. Dette gjelder noen skalldyr, fiskelever, måseegg og noen typer fisk. Du finner en fullstendig oversikt på Matportalen.no og nederst i denne artikkelen.

Miljøgifter kan også gå over i morsmelken fra ditt eget fettvev dersom du aktivt slanker deg i ammeperioden. Dette anbefales derfor ikke.

Les mer: Sunn og trygg vektnedgang i ammeperioden

Viltkjøtt med blyrester

Vilt skutt med blyholdig jaktammunisjon kan inneholde rester av bly. Kvinner som ammer bør ikke spise viltkjøtt hvor det er risiko for blyrester.

Mat med radioaktiv forurensning

Noen typer matvarer kan inneholde rester av radioaktive stoffer etter Tsjernobylulykken i 1986. Radioaktive stoffer bruker svært lang tid på å forsvinne fra næringskjeder. Dersom du spiser mye viltkjøtt, ferskvannsfisk, sopp og ville bær, bør du være litt obs dersom matvarene kommer fra Buskerud, Oppland, Trøndelag eller sørlige deler av Nordland. Du kan lese mer om dette og se hvilke mengder man bør begrense seg til her. Det er verdt å nevne at det generelt finnes strenge grenseverdier for tillatt nivå av radioaktive stoffer i matvarer i Norge, blant annet for melk og barnemat.

Gladnyheter! Dette kan du begynne å spise igjen etter graviditeten

I svangerskapet var begrensningene på hva du burde holde deg unna enda større enn i ammeperioden. Det er fordi noen smittestoffer i maten vil kunne gå over i blodet ditt og videre til barnet direkte via morkaken. Det er svært lite sannsynlig at disse går over i morsmelken og smitter barnet gjennom amming. Du kan derfor spise både spekemat og ulike typer oster i ammeperioden.

Mattilsynet anbefaler at sårbare grupper som gravide bør unngå upasteuriserte meieriprodukter, da det er økt risiko for smitte av mikroorganismer når mat ikke er varmebehandlet. Det er verdt å merke seg at dette gjelder også for små barn og personer med svekket immunforsvar

Ha et sunt og variert kosthold

De samme kostrådene gjelder for deg som ammer, som for resten av befolkningen. Spis rikelig med frukt og grønnsaker, velg magre meieriprodukter, magert kjøtt og fisk, grove kornprodukter og begrens inntaket av mat med mye salt og sukker. Husk at du trenger mer energi når du ammer enn før du ble gravid.

Fortsett å lese: 5 kostholdstips til deg som ammer

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.