Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Urovekkende lavt jodinntak blant norske kvinner

Skrevet av Kaja Helland-Kigen

En rapport fra Nasjonalt råd for ernæring viser at deler av befolkningen får såpass lite jod at det er behov for akutte tiltak. Særlig gjelder dette unge kvinner i fertil alder og gravide, og jodmangel både før og under svangerskapet kan ha negative konsekvenser for barnets utvikling.

Norske undersøkelser viser at nesten halvparten av gravide får i seg for lite jod. Dette gjelder særlig dem som har et lavt inntak av melk, meieriprodukter og hvit fisk. Nok jod er nødvendig for at fosteret skal vokse og utvikle seg normalt. Kvinner drikker i snitt mindre melk enn menn, og står derfor i fare for å få for lite jod. Norske menn får i snitt nok jod, men de som spiser lite hvit fisk og fiskeprodukter, og samtidig har et lavt inntak av melk og meieriprodukter, får trolig i seg litt for lite.

Vil du vite hvor mye jod du får i deg? Prøv vår jodkalkulator!

- Mild jodmangel, som er det vi som regel ser i Norge, kan ha påvirkning på barns mentale utvikling. Det kan blant annet påvirke barnets IQ og forsinke språkutviklingen, sier Liv Elin Torheim, professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus og leder for Nasjonalt råd for ernæring.

God jodstatus før graviditeten viser seg også å være viktig. Les mer om jod og gravide.

Nasjonalt råd for Ernæring mener det er akutt behov for tiltak for å øke inntaket av jod.Her kan du se presentasjonen av den nye rapporten og høre mer om hvilke syv tiltak som foreslås.

Hvordan vet jeg om jeg får nok jod?

I det norske kostholdet er det få gode kilder til jod. Bruker du lite meieriprodukter og hvit fisk er det sannsynlig at du kan ha et for lavt inntak av jod. For å øke inntaket kan du spise og drikke mer meieriprodukter, hvit fisk og egg. Dersom du av ulike årsaker ikke bruker melk og meieriprodukter, kan du trenge et kosttilskudd for å få nok jod.

- I tillegg til unge kvinner, gravide og ammende kan veganere, melke- og fiskeallergikere og innvandrergrupper som ikke drikker melk stå i fare for å få for lite jod, påpeker Torheim.

Foreslår mengdeanbefaling for melk og yoghurt

Nasjonalt råd for ernæring mener situasjonen er urovekkende, og foreslår flere tiltak for å øke inntaket av jod i befolkningen. Ett av tiltakene som foreslås er at alt salt berikes med jod, også det som brukes av industrien. I dag er bare noe av saltet som selges i Norge tilsatt jod, og industrien har ikke lov til å benytte jodberiket salt i produksjonen av mat. Et annet tiltak som anbefales er at Helsedirektoratet gir befolkningen et konkret råd om hvor mye melk og meieriprodukter som skal til for at vi skal få nok jod, og fremme hvit og mager fisk som en viktig kilde til jod.

- For voksne kan 5 desiliter melk og yoghurt om dagen være med og sikre jodinntaket, mens gravide trenger 8 desiliter. I tillegg anbefales det å spise fisk til middag 2-3 ganger i uken, gjerne hvit fisk, forteller Torheim.

- Vi har sett at melkeforbruket har gått ned over flere år, og vi stiller oss bak dette rådet. Ved å innta 5 desiliter melk og yoghurt kan du sikre inntaket av både jod og kalsium, og i tillegg få gode proteiner, B-vitaminer og fosfor, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Jod er viktig for stoffskiftet

Vi trenger å få nok jod hele livet. I tillegg til å være sentralt for barns vekst og utvikling, er jod viktig for stoffskiftet vårt og energiomsetningen i kroppen. Les mer om hvor mye jod vi trenger og hvorfor jod er viktig.

Melk.no arrangerte i 2016 et frokostseminar om jodstatus i Norge og "fri for"-trenden.

Her kan du laste ned presentasjonene i pdf

Innhold av jod i en porsjon av noen utvalgte matvarer:

  • Ett glass melk (2 desiliter): 30 mikrogram
  • Gulost til en brødskive (20 gram): ca. 6 mikrogram
  • Brunost til en brødskive (20 gram): ca. 40 mikrogram
  • Ett lite beger yoghurt (125 milliliter): 17,5 mikrogram
  • Laks (ovnsstekt) til en middag (150 gram): 10 mikrogram
  • Lettsaltet torsk (kokt) til en middag (200 gram): 558 mikrogram
  • Fiskekaker til en middag (150 gram): ca. 110 mikrogram
  • Ett egg (kokt): 19 mikrogram

Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.