Tips til deg som ammer og får for lite jod
Du som ammer har ekstra høyt behov for jod, for å dekke både ditt eget og barnets behov. Her kan du som får for lite jod, få enkle tips til hvordan du kan få nok.
Vår test viser at du ikke får nok jod, og du trenger å øke inntaket. Her gir vi deg noen tips for hvordan du kan sikre inntaket ditt.
Viktig å få nok jod når du ammer
Du som ammer har økt behov for jod, både for å dekke ditt eget behov og barnets behov. Jod er nødvendig for at barnet skal vokse og utvikle seg normalt. Les mer om kosthold og amming.
Velg matvarene som er gode kilder til jod
Melk, meieriprodukter og fisk er stort sett de eneste kildene vi har til jod i norsk kosthold. Kun en type norsk salt (rød Jozo) er tilsatt jod, og kun med små mengder jod. Derfor er salt ingen god jodkilde for oss. Du kan enkelt få nok jod ved å bruke melk og meieriprodukter hver dag, og hvit fisk noen ganger i uken.
Tåler du ikke melk?
Har du allergi mot melkeprotein, eller av andre grunner ikke bruker hverken melk eller meieriprodukter, får du sannsynligvis ikke nok jod. Da kan du trenge et kosttilskudd med jod.
Så enkelt får du nok jod
For å få nok jod må du:
- Drikke eller spise 8 desiliter melk, syrnet melk eller yoghurt hver dag. Husk at ikke bare melken du drikker fra glass teller, men også det du bruker i matlaging, har i kaffe og te eller på frokostblandingen.
- Spise hvit fisk til middag 1-2 ganger i uken, for eksempel torsk, sei, fiskekaker, fiskepinner eller fiskepudding. Velger du fiskekaker, fiskepudding eller fiskepinner er det smart å velge variantene med høyt innhold av fisk, etter som dette varierer mye mellom produktene.
Flere tang- og spesielt taresorter inneholder svært høye mengder jod. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler å bruke tørkede tang- og taretilskudd med forsiktighet der innholdet av jod ikke er oppgitt, eller der innholdet er svært høyt. Det totale daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 µg/dag.
Les mer om hvorfor det er viktig med nok jod.
Ernæringsrådgiverens tips
Åtte desiliter melk høres kanskje mye ut, men her kan du også regne med det du for eksempel bruker på frokostblanding, i matlaging og i kaffe eller te.