Korn + melk = sant
I barnehagen blir det mange måltider med brød og pålegg. Brødskiver og melk er nyttig mat for små kropper i vekst – og det er flere årsaker til dette.
Visste du at måltider med grovbrød, knekkebrød, grøt eller kornblanding servert med melk er et flott grunnlag for et fullverdig måltid? Korn og melk gir påfyll av mange av byggeklossene små kropper i utvikling trenger.
Korn + melk = sant
I kostrådene fra Helsedirektoratet anbefales det at vi spiser flere porsjoner av både fullkorn og meieriprodukter med mindre fett, hver dag.
- Både melk og kornvarer som grovt brød er næringstette matvarer, som inneholder mange næringsstoffer i forhold til energimengden
- Melk er kilde til både proteiner, kalsium, jod, vitamin B12, B2, kalium og fosfor. Kornvarer utfyller dette ved å gi påfyll av både fiber, jern og B-vitaminer, i tillegg til proteiner.
Mange måter å få i seg korn og melk på
Helsedirektoratets kostråd anbefaler at vi spiser tre porsjoner meieriprodukter hver dag, og at vi spiser fullkorn som del av et måltid minst to ganger per dag.
Retningslinjene for mat og måltid i barnehagen trekker også frem grove kornprodukter, og at det bør serveres lett- eller skummet melk til måltidene.
Et kornprodukt regnes som grovt dersom over halvparten av melet er fullkorn eller sammalt mel. For brød betyr dette at halvparten eller mer av brødskalaen er skravert.
Korn og melk i barnehagen kan for eksempel være:
- Brød eller knekkebrød servert med melk ved siden av
- Havregrøt laget på melk
- Kjøleskapsgrøt laget på melk
Få inspirasjon til ulike grøter her
Påvirker meieriprodukter jerninntaket?
Små barn drikker gjerne mye melk hvis de får mulighet. Dersom de drikker veldig mye melk til brødmåltidene eller gjennom dagen, kan dette gå utover jerninntaket. Det er fordi melk metter og kan føre til at barnet spiser mindre annen mat. Dermed kan melken rett og slett tar plassen til andre jernrike matvarer som brød og kjøttpålegg. Derfor er det satt en begrensning til 5-6 dl melk inkludert yoghurt per dag for de minste barna (1-2 år). Etter dette anbefales tre porsjoner meieriprodukter hver dag, akkurat sånn som for voksne.
Har du hørt at kalsium fra melk kan hemme jernopptaket? Eller at vitamin C fra frukt kan øke jernopptaket? Ulike vitaminer og mineraler kan virke hemmende eller fremmende på hverandre.
I teorien vil kalsium kunne hemme opptak av jern. Det er imidlertid få studier som ser på inntak av melk sammen med jernrike matvarer i et normalt kosthold, og studiene som finnes er eldre. Mye tyder på at det er mange ting som påvirker jernopptaket, og at effekten fra melk og meieriprodukter er liten. Det er grunn til å tro at det ikke er problematisk å drikke melk til brødmåltider i et normalt kosthold.
Det som derimot kan ha en større effekt, er å spise vitamin C fra for eksempel paprika eller appelsin, til brødmåltider. Vitamin C øker nemlig opptaket av jern og vi bør alle få i oss mer frukt og grønt.

Norske barn får i seg bra med fiber
Den norske matpakka med brødskiver kan kanskje til tider være kjedelig. Men kostholdsundersøkelser viser faktisk at barn får i seg bra med fiber i forhold til anbefalingene. Her spiller brødskiva en viktig rolle! Voksne derimot, får i seg mindre fiber enn anbefalt.
Grove kornprodukter er en god kilde til blant annet kostfiber, som blant annet bidrar til normal fordøyelse.
Brødskiver servert med variert pålegg, et glass melk og frukt og grønt ved siden av, er super mat for både store og små.






