Gode påleggsvalg for barn
Barnehagebarn spiser flesteparten av måltidene sine i barnehagen, og det er vanlig å servere brød med pålegg. Dette bør du tenke på når du skal sette sammen et godt brødmåltid for små kropper i vekst.
Brødskiver med pålegg har en sentral plass i barnas kosthold – på godt og vondt mener kanskje noen. De norske kostrådene er imidlertid tydelige: Det anbefales at vi nordmenn spiser mye fullkorn, slik som grovt brød er en kilde til. Dette får norske barn i seg ganske bra av, viser kostholdsundersøkelser. De får i seg nok fiber i forhold til anbefalinger, og de fleste barna får grovt eller ekstra grovt brød. Voksne derimot, får i seg for lite fiber i forhold til anbefalingene.
Variasjon er viktig
Hvordan du setter sammen brødmåltidene har mye å si, i tillegg til hva man spiser ellers. Det er det totale kostholdet som påvirker helsen vår mest. Grovt brød med pålegg bidrar med flere næringsstoffer på en gang, slik som fiber, jern og proteiner fra brødet, og ulike vitaminer, mineraler og fettsyrer alt ettersom hva slags pålegg man velger. Bytt mellom ulike pålegg til de forskjellige måltidene så får barna sjansen til å prøve noe nytt.
Fiskepålegg, ost, grønnsakspålegg, egg og magert kjøttpålegg er alle eksempler på gode pålegg for barn. Under forklarer vi litt mer om hva ulike pålegg bidrar med i barnas kosthold.
Gulost og brunost bidrar med hvert sitt næringsstoff
Ost er også fint pålegg for barn. Varier gjerne mellom gulost og brunost. Gulosten er rik på kalsium, mens brunosten er rik på jod.
Og du? Visste du at vanlig brunost ikke er tilsatt sukker? Brunosten er naturlig søt på grunn av innholdet av laktose, og de fleste brunoster er ikke tilsatt sukker. Når helsemyndighetene anbefaler at man begrenser inntak av sukker er det tilsatt sukker de sikter til. Dette er ekstra sukker tilsatt produkter, og dette vil ikke bidra med annet enn energi og søtsmak. Derfor kan det være lurt å begrense inntaket av slike påleggstyper (sjokoladepålegg, en del typer syltetøy og lignende), men brunosten er altså ikke en av disse.
Les også: Er yoghurt en sukkerbombe for barn?

Smøreost bidrar med proteiner og er perfekt på tur
Smøreost er gulost tilsatt vann og smeltesalter for å gjøre den smøremyk, samt eventuelle smakstilsetninger og holdbarhetsmidler. Smøreosten er rik på kalsium og en kilde til proteiner, og mange typer inneholder lite fett. Dette pålegget er ofte populært blant barn, og er et fint pålegg å variere med. Det er praktisk når barna skal øve på å smøre skiven selv, og perfekt til å ha med på tur.
Røykaroma i smøreost
I det siste har smøreosten med skinke eller bacon fått mye oppmerksomhet da det er et av flere produkter som inneholder røykaroma, en smaksforsterker tilsatt for eksempel i skinker, bacon og pølser. Produsenter har fått beskjed fra EFSA, EU’s mattrygghetsorgan, om å fjerne disse tilsetningsstoffene innen 2029, av forsiktighetshensyn. Norske produsenter av smøreost har ambisjoner om å fjerne tilsetningsstoffet fra kjøtt som tilsettes skinke- og baconost så raskt som mulig, og allerede i år.
Fiskepålegg gir påfyll av vitamin D
Et sunt og variert kosthold kan gjerne inneholde brødskiver med fiskepålegg. Norske barn spiser litt lite fisk, og det er anbefalt å velge fisk både til middag og på brødskiva. Makrell i tomat vil for eksempel bidra med både sunne fettsyrer og vitamin D. Fiskepudding eller fiskekaker er også populært på brødskiva og gir barna påfyll av mineralet jod.
Her kan du lese mer om jod - et næringsstoff mange av oss får for lite av.
Ikke glem grønnsaker og frukt
Grønnsaker og frukt gir også påfyll av fiber, vitaminer og mineraler. Både grønnsaker og frukt kan serveres oppå brødskiva, slik som ost med paprika, avokado eller bananskiver. Server også veldig gjerne oppskåret grønnsaker og frukt ved siden av maten for å gi barna påfyll av for eksempel vitamin C. Vitamin C fra frukt og grønt bidrar til å øke jernopptaket fra brød og eventuelt kjøttpålegg.

Server melk til måltidene
Helsedirektoratet har egne retningslinjer for mat og måltid i barnehagen. I disse retningslinjene anbefales det at man serverer melk til brødmåltidene. Velg gjerne lett- eller skummet melk. Melk slukker ikke bare tørsten, det bidrar også med hele 7 næringsstoffer på en gang: proteiner, kalsium, jod, vitamin B12, vitamin B2, kalium og fosfor.

KILDEHENVISNINGER
- Småbarnskost 3 - Landsomfattende undersøkelse av kostholdet til 2-åringer i Norge, 2020
- Ungkost 3 - Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4-åringer i Norge, 2016
- Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltid i barnehagen, Helsedirektoratet 2018
- Utviklingen i norsk kosthold, Helsedirektoratet 2024