Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningstoffer.

Matfløte

Matfløte

Matfløte inneholder enten 10 eller 20% fett og er laget for å kunne benyttes i matlagingen som supper og sauser. Den kan ikke piskes til krem. Fløten er ultrapasteurisert og aseptisk tappet, med en holdbarhet på 3 måneder. Den må oppbevares kjølig for å unngå oppfløting av fettet. Det finnes også en laktosefri matfløte i norske butikker.

Fremstilling av matfløte

Matfløte blir først standardisert til enten 10 eller 20% fett før den homogeniseres og ultrapasteurisert (UHT-behandlet). Når det sterile produktet er nedkjølt, blir fløten tappet ved bruk av en aseptisk tappemaskin og steriliteten vil derfor beholdes i emballasjen inntil den blir åpnet. Produktet kjøles ned, og blir både distribuert og lagret i en ubrutt kjølekjede på 0-4 °C, dette for å unngå oppfløting av fett.
Laktosefri matfløte gjennomgår en patentert prosess der alt melkesukkeret spaltes. Den er fri for laktose, mens smaken og innholdet av alle de andre næringsstoffer er godt bevart. Produktet egner seg derfor svært godt til de med laktoseintoleranse.

Oppbevaring og holdbarhet:

Matfløte bør oppbevares kjølig mellom 0-4 °C. Den har en holdbarhet på 3 måneder før åpning. Etter åpning regnes den som ferskvare og er holdbar i ca. 1 uke ved 0-4 °C. Matfløte kan fryses i kartongen i inntil 3 måneder. Den må da tines langsomt i kjøleskap og kun brukes i matlagingen.

Brukertips i matlagingen

Matfløte er en magrere fløte som passer bra til supper, sauser og gryteretter, i dessertsauser, på fruktgrøt og til bær. Siden matfløte er homogenisert og har mindre fett kan ikke dette fløteproduktet piskes til krem. Matfløte med 20% fett er kokestabil og tåler småkoking, mens lettere matfløte med 10% fett kun tåler et raskt oppkok før den skiller seg. Laktosefri matfløte kan brukes på samme måte som vanlig matfløte.