Grove pannekaker med havregryn

Pannekakedagen!

Fra boller til pannekaker! Etter å så vidt ha rukket å fordøye fastelavnsbollene fra søndag er det på tirsdag klart for å feire pannekakedagen!

Tirsdag etter fastelavn er den internasjonale pannekakedagen, også kalt «fetetirsdag» eller «hvitetirsdag». Fra gammelt av er dette dagen før fastetiden begynte, hvor man skulle spise opp alt av ferske råvarer man hadde i hus før 40 dager med faste satte inn.

Det som måtte spises opp var gjerne varer som egg, melk og smør, som er ingrediensene i nettopp pannekaker. Derav nettopp navnet «pannekakedagen».

Vi feirer, men faster ikkeDisse tradisjonsrike dagene blir mer og mer vasket bort i vårt moderne samfunn, men holder fortsatt stand i noen land. Karnevalet i Brasil er blant annet knyttet til denne store festtiden før fasten og her i Norden holder vi godt på tradisjonen med fastelavnsboller på fastelavnssøndag som var nå nettopp. I dag markerer vi gjerne den delen av fasten som handler om å spise seg opp i forkant, uten å følge tradisjonen med fasteperioden i 40 dager etterpå.

Sunnere pannekakerFor å gjøre pannekakedagen litt sunnere på en vanlig hverdag, foreslår vi derfor grove pannekaker på menyen. Grove pannekaker passer både til frokost og kvelds, eller som middag servert med suppe. Suppe metter litt ekstra og kan absolutt forsvare en pannekakemiddag midt i uken.

Grovere pannekaker
Pannekaker

Grovere pannekaker

Grovere pannekaker er ypperlig erstatning til brød.

Brokkolisuppe
Vegetarsupper

Brokkolisuppe

En god suppe som både er lett og rask å lage.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.