Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Pannekakedagen!

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Fra boller til pannekaker! Etter å så vidt ha rukket å fordøye fastelavnsbollene fra søndag er det på tirsdag klart for å feire pannekakedagen!

Tirsdag etter fastelavn er den internasjonale pannekakedagen, også kalt «fetetirsdag» eller «hvitetirsdag». Fra gammelt av er dette dagen før fastetiden begynte, hvor man skulle spise opp alt av ferske råvarer man hadde i hus før 40 dager med faste satte inn.

Det som måtte spises opp var gjerne varer som egg, melk og smør, som er ingrediensene i nettopp pannekaker. Derav nettopp navnet «pannekakedagen».

Vi feirer, men faster ikke
Disse tradisjonsrike dagene blir mer og mer vasket bort i vårt moderne samfunn, men holder fortsatt stand i noen land. Karnevalet i Brasil er blant annet knyttet til denne store festtiden før fasten og her i Norden holder vi godt på tradisjonen med fastelavnsboller på fastelavnssøndag som var nå nettopp. I dag markerer vi gjerne den delen av fasten som handler om å spise seg opp i forkant, uten å følge tradisjonen med fasteperioden i 40 dager etterpå.

Sunnere pannekaker
For å gjøre pannekakedagen litt sunnere på en vanlig hverdag, foreslår vi derfor grove pannekaker på menyen. Grove pannekaker passer både til frokost og kvelds, eller som middag servert med suppe. Suppe metter litt ekstra og kan absolutt forsvare en pannekakemiddag midt i uken.