Yoghurt bidrar med lite tilsatt sukker blant 4-åringer
Tall fra en ny kostholdsundersøkelse viser at norske 4-åringer spiser stadig mindre sukker. Yoghurt bidrar med lite av det tilsatte sukkeret de får i seg.
Folkehelseinstituttet publiserte i februar 2017 resultater fra kostholdet til 4-åringene som deltok i den landsomfattende undersøkelsen Ungkost 3.
Inntak av tilsatt sukker
En god nyhet er at inntaket av sukker tilsvarer bare 9 % av barnas totale energiinntak, noe som betyr at inntaket ikke overskrider anbefalt øvre grense på 10 %. Men, Folkehelseinstituttet understreker at resultatene fra undersøkelsen sannsynligvis gir et bedre bilde av 4-åringenes kosthold enn hvordan det er i virkeligheten som følge av den lave svarprosenten på kun 20 %. De største kildene til tilsatt sukker var
- Søtsaker/sukker: 26 %
- Kaker/fløteprodukter (is etc.): 20 % (henholdsvis 14 % og 6 %)
- Saft/nektar/brus med sukker: 17 %
- Yoghurt: 11 %
- Syltetøy: 8 %
- Brød/kornvarer: 7 %
- Annet: 11 %
Mest lettmelk
Fireåringene drakk i gjennomsnitt 2,5 dl melk hver dag, hvor lettmelk og ekstra lettmelk (lettmelk 0,5 eller 0,7 %) var de typer melk det ble drukket mest av. Fordelen med lettmelk 0.5 % eller 0,7 % (ekstra lett melk/melken i den «grønne» kartongen) er at den er tilsatt vitamin D – som 4-åringer generelt trenger mer av.
Inntak av vitamin D lavere enn anbefalt
Hovedfunnene ellers i undersøkelsen er at barna som deltok i stor grad hadde et kosthold i tråd med kostholdsrådene, med unntak av følgende utfordringer:
Fireåringene spiser
- for lite frukt og grønnsaker,
- for mye mettet fett og
- de har et inntak av vitamin D som er lavere enn anbefalt.
Kun 9 % av 4-åringene i Ungkost 3 hadde et totalt inntak av frukt og grønnsaker som tilsvarer 5 om dagen for denne aldersgruppen. Barna spiste også for mye mettet fett. Kjøttprodukter (pølser og kjøttdeig), og fete meieriprodukter (smør og ost) var matvarer som bidro mest til mettet fett i kosten. Videre var inntaket av vitaminer og mineraler var stort sett bra, bortsett fra vitamin D – som var lavere enn anbefalt. De største kildene til vitamin D var smør/margarin, fisk/fiskeprodukter og egg.
Yoghurt naturell uten tilsatt sukker er sunt og godt valg, også til barn.