Yoghurt bidrar med lite tilsatt sukker blant 4-åringer

Tall fra kostholdsundersøkelse viser at norske 4-åringer spiser stadig mindre sukker. Yoghurt bidrar med lite av det tilsatte sukkeret de får i seg.

Folkehelseinstituttet publiserte i februar 2017 resultater fra kostholdet til 4-åringene som deltok i den landsomfattende undersøkelsen Ungkost 3.

Inntak av tilsatt sukker

En god nyhet er at inntaket av sukker tilsvarer bare 9 % av barnas totale energiinntak, noe som betyr at inntaket ikke overskrider anbefalt øvre grense på 10 %. Men, Folkehelseinstituttet understreker at resultatene fra undersøkelsen sannsynligvis gir et bedre bilde av 4-åringenes kosthold enn hvordan det er i virkeligheten som følge av den lave svarprosenten på kun 20 %. De største kildene til tilsatt sukker var

  • Søtsaker/sukker: 26 %
  • Kaker/fløteprodukter (is etc.): 20 % (henholdsvis 14 % og 6 %)
  • Saft/nektar/brus med sukker: 17 %
  • Yoghurt: 11 %
  • Syltetøy: 8 %
  • Brød/kornvarer: 7 %
  • Annet: 11 %

Mest lettmelk

Fireåringene drakk i gjennomsnitt 2,5 dl melk hver dag, hvor lettmelk og ekstra lettmelk (lettmelk 0,5 eller 0,7 %) var de typer melk det ble drukket mest av. Fordelen med lettmelk 0.5 % eller 0,7 % (ekstra lett melk/melken i den «grønne» kartongen) er at den er tilsatt vitamin D – som 4-åringer generelt trenger mer av.

Inntak av vitamin D lavere enn anbefalt

Hovedfunnene ellers i undersøkelsen er at barna som deltok i stor grad hadde et kosthold i tråd med kostholdsrådene, med unntak av følgende utfordringer:

Fireåringene spiser

  • for lite frukt og grønnsaker,
  • for mye mettet fett og
  • de har et inntak av vitamin D som er lavere enn anbefalt.

Kun 9 % av 4-åringene i Ungkost 3 hadde et totalt inntak av frukt og grønnsaker som tilsvarer 5 om dagen for denne aldersgruppen. Barna spiste også for mye mettet fett. Kjøttprodukter (pølser og kjøttdeig), og fete meieriprodukter (smør og ost) var matvarer som bidro mest til mettet fett i kosten. Videre var inntaket av vitaminer og mineraler var stort sett bra, bortsett fra vitamin D – som var lavere enn anbefalt. De største kildene til vitamin D var smør/margarin, fisk/fiskeprodukter og egg.

De fleste av yoghurtene som er spesielt beregnet på barn inneholder mindre tilsatt sukker enn vanlig fruktyoghurt. Flertallet av barneyoghurtene på det norske markedet inneholder rundt 2-4 % tilsatt sukker, og det finnes varianter uten tilsatt sukker eller kunstig søtning. Derfor kan vi trygt si at yoghurt ikke er noen sukkerbombe for barn. Les mer om dette her. Yoghurt naturell uten tilsatt sukker er sunt og godt valg, også til barn.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.