3 grunner til at du bør spise yoghurt hver dag

At yoghurt smaker godt og er et deilig lite måltid i hverdagen er mange enige om. Visste du også at yoghurt anbefales av myndighetene hver dag som en del av kostrådet om 3 om dagen?

Det finnes mange varianter av yoghurt på markedet i dag, alt fra yoghurt naturell, yoghurt som er fettfri og kunstig søtet til dessertvarianter som er fyldige og smakfulle. Uansett hvilken variant du velger inneholder yoghurt viktige næringsstoffer som vi trenger påfyll av daglig.

Spiser du yoghurt hver dag er det fornuftig å velge yoghurt naturell eller en av variantene med lite fett og tilsatt sukker.

Her er 3 gode grunner til å nyte yoghurt med god samvittighet.

1. Sunn yoghurt er anbefalt blant helsemyndighetenes kostråd

Ja, det stemmer at Helsedirektoratet mener at sunn yoghurt er noe du bør spise daglig. Med kostrådet om å ha et daglig inntak av magre meieriprodukter mener Helsedirektoratet 3 porsjoner. Det er fordi mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kostholdet vårt kommer fra melk og meieriprodukter. For å dekke jodinntaket bør derfor minst to av tre om dagen være melk, syrnet melk eller yoghurt.

Med et glass melk til frokost, et knekkebrød med gulost til lunsj og et beger yoghurt når du er småsulten er du enkelt i mål med ett av kostrådene. Det er ikke alltid så mye som skal til å leve sunt og spise etter anbefalingene.

Les mer: Derfor anbefaler myndighetene 3 om dagen

2. Yoghurt inneholder en pakke av næringsstoffer

Selv om myndighetene anbefaler melk og magre meieriprodukter hovedsakelig fordi de er verdifulle kilder til kalsium og jod - næringsstoffer det kan være vanskelig å få nok av uten meieriprodukter – inneholder både melk og yoghurt en pakke av næringsstoffer kroppen trenger hver dag.

Yoghurt gir deg påfyll av blant annet:

  • proteiner som er nødvendig for å kunne bygge muskler
  • kalsium som er viktig for å styrke skjelettet
  • jod som er viktig for forbrenningen vår og for normal vekst hos barn
  • vitamin B12 (kobalamin) som er viktig for immunforsvaret vårt

3. Yoghurt inneholder melkesyrebakterier

Yoghurt er et såkalt fermentert produkt, det vil si at det er tilsatt bakteriekulturer for å få den ønskede konsistensen og smaken. Det finnes holdepunkter for at nettopp fermenterte meieriprodukter er gunstig for helsen. En fordel med yoghurt og andre syrnede meieriprodukter er at de ofte tåles bedre av de med laktoseintoleranse eller de som av ulike årsaker har problemer med å fordøye laktose.

Men er det ikke mye sukker i yoghurt?

Yoghurt har blant enkelte fått et ufortjent dårlig rykte som sukkerbombe. Utvalget av yoghurt uten eller med lite tilsatt sukker har derimot aldri vært større enn det er i dag, og det er enkelt å få tak i yoghurt uten tilsatt sukker i dagligvarehandelen, kantinen eller på farta. Yoghurt naturell er også helt uten tilsatt sukker, og med litt bær og nøtter blir denne et smakfullt og sunt lite måltid.

Les også: Her finner du inspirasjon til hvordan du kan bruke yoghurt naturell.

Fakta

Hva er forskjellen på naturlig og tilsatt sukker?

Naturlig sukker er for eksempel fruktsukker (fruktose) i frukt og bær og melkesukker (laktose) i melk. Dette kommer fra naturens side sammen med en rekke vitaminer og mineraler som kroppen trenger hver dag. Laktose i produkter av melk kommer sammen med en pakke av næringsstoffer som kalsium, jod, vitamin B12 og fosfor.

Tilsatt sukker er derimot rent sukker som ikke bidrar med annet enn energi, derav uttrykket «tomme kalorier». Sukker blir ofte tilsatt under produksjon av mat- og drikkevarer som skal smake søtt, som kjeks, kaker, bakervarer, saft og brus. Alt fordøyes på samme måte, men forskjellen er altså hva vi får på kjøpet.

Hvordan kan jeg enkelt vite hvor mye sukker yoghurten inneholder?

Ulike produsenter deklarerer tilsatt sukker på forskjellige måter på produktene. Men «hvorav sukkerarter» er alle pliktige til å oppgi. Står det ikke oppgitt andelen tilsatt sukker, kan du i de fleste tilfeller finne denne andelen ved å trekke fra 4,7 gram laktose fra total mengde sukkerarter som er oppgitt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.