Trenger voksne melk?

Drikker du ikke så mye melk lenger? Har du rett og slett glemt det litt? Eller tenker du at melk bare er noe barn trenger?

Det er lett å velge melk fordi det smaker godt, men visste du at melk også er en enkel og rask måte å få i seg en naturlig pakke av næringsstoffer kroppen trenger hver dag?

Her får du 3 gode grunner til at også du som er voksen kan ha godt av å drikke melk hver dag.

1. Melk og meieriprodukter er en av få gode kilder til jod

Jod er et mineral som mange voksne ikke får i seg nok av. Alvorlig jodmangel som kan gi oss struma er heldigvis ikke vanlig, men mild til moderat jodmangel er også viktig å unngå, og dessverre ganske vanlig i Norge.

I det norske kostholdet er det få matvarer som inneholder jod. Melk og meieriprodukter sammen med hvit fisk som torsk og hyse er gode kilder til jod og er derfor smart å inkludere i kostholdet.

Får vi ikke nok jod vil dette påvirke kroppens forbrenning av energi. Lavt stoffskifte kan gi symptomer som depresjon, tretthet, vektøkning og konsentrasjonsvansker.

Les mer: Hvordan får jeg nok jod?

2. Melk inneholder kalsium og proteiner som er viktige for skjelett og muskler

Selv om barne- og ungdomsårene er den viktigste tiden for å bygge et sterkt skjelett, er det viktig å vedlikeholde det resten av livet. Drikker du melk får du i deg blant annet kalsium og fosfor som er to av næringsstoffene skjelettet trenger tilførsel av.

Les mer: Derfor er kalsium også viktig for voksne

I tillegg får du proteiner av god kvalitet i ett glass melk. Jevnlig tilførsel av proteiner og kalsium er, sammen med fysisk aktivitet, viktig for å bygge og vedlikeholde muskler. For eldre vil jevnlig proteintilførsel bidra til å redusere muskelsvinn.

Les mer: Nok protein er viktig for eldre

3. Melk gir deg B-vitaminer som trengs for immunforsvar, hud og forbrenning

Det finnes flere typer B-vitaminer, og melk er kilde til vitamin B2 og B12. Mens vitamin B2 er viktig for huden, normalt syn og slimhinner bidrar vitamin B12 til å opprettholde immunforsvaret. Både vitamin B2 og B12 bidrar også til normal omsetning av energi.

Melk er en naturlig del av norsk kosthold

Det er ingen som er avhengige av å drikke melk, slik vi ikke er avhengige av noen enkelt matvare. Likevel er melk en av grunnstenene i det norske kostholdet, og det er det gode grunner for at det bør fortsette å være. Den er næringsrik, lokalprodusert, lite bearbeidet, trygg og av god kvalitet.

Norsk melk regnes også som en naturlig del av et bærekraftig norsk kosthold. Les mer om hvorfor her.

Så skjenk deg gjerne et glass melk samtidig som barna får!

Fakta

Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av 3 porsjoner magre meieriprodukter.

Med ett glass melk (2 dl), en yoghurt (125 g) og en brødskive med gulost (20 g) får en kvinne alle disse næringsstoffene:

  • Melkeproteiner: 17,5 g (32 %*)
  • Kalsium: 604 mg (57 %*)
  • Jod: 51,9 µg (35 %*)
  • Kalium: 651 mg (21 %*)
  • Fosfor: 444 mg (74 %*)
  • Vitamin B2: 0,56 mg (51 %*)
  • Vitamin B12: 2,1 µg (105 %*)

*I parentesen ser du hva dette utgjør av dagsbehovet til en voksen kvinne, 31-60 år, stillesittende arbeid.

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.