Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Kan jeg drikke melk når jeg har diabetes?

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

De som har diabetes kan med fordel både drikke melk og spise meieriprodukter som yoghurt og ost. Dette gjelder både for dem med diabetes type 1 og 2.

Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter er en del av det daglige kostholdet, også for dem med diabetes type 1 og 2. Melk og meieriprodukter gir blant annet proteiner av høy kvalitet, jod, kalsium, B-vitaminer og fosfor. Les mer om næringsstoffer i melk.

De som har diabetes kan gjerne drikke melk

Noen med diabetes tror at de ikke kan drikke melk. Dette er en myte. Melk inneholder noe melkesukker (laktose), og laktose vil i likhet med andre sukkerarter føre til en blodsukkerstigning. Men melk inneholder også proteiner og fett som vil påvirke blodsukkerstigningen og gjøre den mindre enn ved inntak av saft og liknende. De som har diabetes kan gjerne drikke melk hver dag, og melk til måltidene vil gi en mindre blodsukkerstigning enn melk alene.

Kan jeg spise ost når jeg har diabetes?

Faste, gule oster inneholder ikke karbohydrater (laktose), kun proteiner og varierende mengder fett. Det finnes mange forskjellige typer på markedet, og det er mulig å velge magre varianter med 10 eller 17 % fett. Mange smøreoster er magre og gode kalsiumkilder akkurat som de faste ostene. Brunost og prim inneholder i motsetning til gulost og smøreost mye laktose, men disse spises som regel som del av et måltid hvor måltidet totalt vil avgjøre blodsukkerpåvirkningen.

Kan jeg spise yoghurt når jeg har diabetes?

Yoghurt inneholder de samme næringsstoffene som melk, og kan fint være en del av kostholdet til dem med diabetes. Yoghurt inneholder naturlig sukker (laktose), og varierende mengder av tilsatt sukker. Det finnes naturell yoghurt helt uten tilsatt sukker, og varianter med kunstig søtning for dem som ønsker det. Spiser du yoghurt sammen med müsli eller nøtter vil blodsukkerstigningen bli mindre.

Velg mager melk og magre meieriprodukter

Helsedirektoratet anbefaler magre meieriprodukter hver dag. De anbefaler å bruker Nøkkelhullet for å finne produkter med lite sukker og fett. Det finnes en rekke ulike meieriprodukter å velge mellom med forskjellig innhold av sukker og fett. Dette gjelder både melk, yoghurt, ost og produkter vi gjerne bruker i matlaging, som fløte, rømme, creme fraîche og kesam.

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Melk inneholder en del lettfordøyelige karbohydrater, men er også vår viktigste kilde til jod og kalsium. Derfor er det en fordel for dem emd diabetes å drikke melk, men melken kan gjerne drikkes til måltidene. Dette fordi blodsukkerstigningen vil bli lavere dersom melken drikkes sammen med for eksempel brød som har et høyt innhold av fiber.

Fakta

Det anbefales at kostholdet til de med diabetes bør inneholde:

  • Mye fiber
  • Umettet fett fremfor mettet fett
  • Lite sukker

For å oppfylle dette, kan det daglige kostholdet baseres på grove kornprodukter, grønnsaker, magre meieriprodukter, magre kjøttprodukter, fisk, egg og frukt.