SKÅL for melken!

Den 1. juni feirer vi verdens melkedag. Det er en dag som ble etablert av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i 2001 for å sette fokus på den allsidige melken og alle dens gode egenskaper. Her kan du lese om fire gode grunner til å hylle den norske melken.

Melken har en sentral plass i norsk kosthold og hele 8 av 10 sier i en undersøkelse at de stort sett alltid har melk i kjøleskapet. Flere mener også at melkeproduksjon er en del av en bærekraftig og sunn matproduksjon. Det er gode nyheter for de hardtarbeidende bøndene i Norge og i resten av verden.

Det er flere gode grunner til å hedre melken. Her har du fire av de viktigste.

1. Melk og meieriprodukter gir mange jobb og inntekt

Internasjonale tall viser at 1 milliard mennesker jobber i tilknytning til meierisektoren. Det finnes faktisk om lag 133 millioner melkegårder i verden og omtrent 7000 av disse finner vi i Norge.

Meieriindustrien bidrar til mange millioner jobber for kvinner rundt om i verden. Dette er spesielt viktig i lavinntektsland, og over 37 millioner melkegårder verden over er drevet av kvinner.

Les mer: 4 gode grunner til å velge norske meieriprodukter

2. Melk inneholder mange viktige næringsstoffer

Ernæringsmessig bidrar melk med god folkehelse til svært mange mennesker i hele verden siden melk inneholder viktige næringsstoffer vi trenger hver dag.

Melk inneholder blant annet kalsium, proteiner, fosfor, jod og B-vitaminene B2 og B12. Sammen utgjør disse en pakke av næringsstoffer du får i deg med bare ett glass melk.

Les mer: Disse næringsstoffene får du fra melk.

3. Melk er en viktig del av et norsk bærekraftig kosthold

Ifølge bærekraftrapporten fra Nasjonalt råd for ernæring er det hensiktsmessig å produsere og spise magre meieriprodukter både fra et helseperspektiv og et bærekraftperspektiv.

At norsk melk og meieriprodukter regnes som bærekraftige skyldes at det er sunn mat som bidrar til god folkehelse, og som vi kan produsere i Norge ut ifra våre naturgitte ressurser.

Les mer: Norsk melk hører hjemme i et bærekraftig kosthold.

De norske kostrådene anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, og med et daglig inntak menes tre porsjoner. Det kan for eksempel være et glass melk, et beger med yoghurt og en brødskive med ost.

4. Melk er digg og kan foredles til andre favoritter!

I tillegg til å være full av næringsstoffer er melk sabla godt. Både på egenhånd og som ingrediens i alt fra bakst til grøt og sauser.

Råvaren melk er også helt unik når det gjelder hva man kan foredle den til. Tenk at favoritter som ost, yoghurt, iskrem, sjokolademelk og så videre alle kommer fra denne ene råvaren. Hva skulle vi egentlig gjort uten melk?

Skål for Verdens melkedag!

Prøv gjerne en av våre 10 deilige milkshakes.

Fakta

Melk er en del av kostråd verden rundt

I de fleste land som anbefaler melk er det kumelk som er vanlig, men også melk fra geiter, sauer, kamel og bøffel er vanlig i ulike deler av verden.

Hvor mye melk som anbefales varierer med et daglig inntak fra 1-5 porsjoner.

I Norge anbefales et daglig inntak av 3 porsjoner magre meieriprodukter hvorav minst 2 av 3 bør være melk eller yoghurt for å bidra til å dekke anbefalt inntak for jod.

Ernæringsrådgiverens tips

Visste du at hvert glass melk (2 dl) bidrar til å dekke anbefalt inntak for 7 næringsstoffer kroppen trenger?

  1. Proteiner: 7,0 g (13%*)
  2. Kalsium: 240 mg (28%*)
  3. Jod: 29,7 µg (21%*)
  4. Kalium: 314 mg (10%*)
  5. Fosfor: 194 mg (44%*)
  6. Vitamin B2: 0,30 mg (19%*)
  7. Vitamin B12: 1,2 µg (30%*)

*I parentesen ser du hva dette utgjør av anbefalt inntak til en voksen kvinne 25-50 år (NNR2023)

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.