Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Smaksatt yoghurt

En turkis skål med yoghurt med bær og nøtter.

Smaksatt yoghurt blir fremstilt av melk med forskjellig fettinnhold fra 0,1 til 5,3% fett og har et enormt spekter av smaker fra frukt og bær. Yoghurt har sin opprinnelse i områdene rundt Kaukasus.

Fremstilling av smaksatt yoghurt

Melk som brukes til framstilling av yoghurt tilsettes skummetmelkpulver for å øke innholdet av melketørrstoff. Produksjonsmelken blir så høypasteurisert og homogenisert ved høyt trykk. Deretter blir melken avkjølt til syrningstemperatur 42–45 °C og tilsatt yoghurtkultur. Syrningen tar 3–7 timer og produktet får den ønskede og karakteristiske friske og syrlige yoghurtsmaken. Yoghurten tappes i emballasjen og sluttkjøles til 4 °C.

All yoghurt inneholder levende bakterier av en spesiell kultur (Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus) og de fleste er beriket med melketørrstoff. Konsistensforskjellen på de ulike yoghurtkategoriene oppnås ved valg av teknologi, resept og mengdeforskjell mellom bakteriene i yoghurtkulturen.

Naturell yoghurt stammer fra Kaukasus og ble laget av helmelk. Etter hvert er det utviklet utallige varianter som strekker seg fra de magreste variantene til dessertvarianten som er mindre syrlige og tilsatt ulike frukt og bær og/eller müsli.
Noen smaksatte varianter er tilsatt sukker og/eller kunstig søtningsstoff. Disse er i tillegg tilsatt stabilisatorer og konserveringsmidler, og i noen tilfeller aroma og surhetsregulerende midler. Enkelte yoghurtprodukter er spesielt tilpasset barns smak med blant annet bærpuré, men gjerne med mindre tilsatt sukker.
Det finnes også flere yoghurtvarianter på det norske markedet som inneholder antatt helsefremmende bakterier (yoghurt med probiotika).

Oppbevaring og holdbarhet:

All yoghurt har en holdbarhet på 35 dager under ideelle forhold, lagret ved 0–4 °C, mørkt og i uåpnet emballasje. Generelt garanteres bare kvaliteten ut holdbarhetsperioden. Etter utgått holdbarhetsdato kan produktet anvendes, men det kan også ha kvalitetsfeil.

Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet, henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på yoghurten selv kunne vurdere om den fortsatt er god og kan spises.

Yoghurt som er infisert med mugg eller gjær må ikke spises. Mugg danner synlige kolonier, mens gjær kan luktes/smakes. Gjær medfører også at emballasje kan bli ”oppblåst” dersom antallet er høyt nok, noe som heldigvis sjeldent skjer innenfor holdbarhetsperioden. I de tilfeller dette skjer skyldes det at produktet har blitt forurenset med mikroorganismer etter varmebehandlingen. Dette henger sammen med forhold i selve prosessen som råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden.

Yoghurt kan fryses, men endrer konsistens etter tining, og er da best egnet til bruk i for eksempel kaker, brøddeiger, vafler osv.

Brukertips i matlagingen

Fruktyoghurt er god som tilbehør ved brødmåltidet, eller som et mellommåltid. Fruktyoghurt er perfekt i smoothies, fromasjer, på fruktsalat eller nytes som en dessert. Yoghurt skiller seg ved oppvarming.

Det finnes også smaksatt laktosefri yoghurt med f.eks. vanilje eller blåbær