Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Meierileksikon

Oppslagsverk for meieriprodukter, næringsstoffer, produksjonsprosesser, mikroorganismer og tilsetningsstoffer.

Laktosefri

I laktosefrie meieriprodukter er det naturlige innholdet av laktose i melkenmelkesukkeret, redusert til mindre enn 0,01 g laktose per 100 g. Dette er et svært lavt nivå som vil tåles av alle med laktoseintoleranse

Det finnes to varianter av laktosefri melk på det norske markedet:

Fremstilling av laktosefri melk

Den lavpasteuriserte laktosefrie melken er kun tilsatt enzymet laktase slik at laktose spaltes.

I den ultrapasteuriserte laktosefrie melken er laktosen fjernet i to trinn. Først ultrafiltreres skummet melk slik at en del av laktosen fjernes. Deretter standardiseres melken til riktig fettprosent før resten av laktosen spaltes ved å tilsette laktase.

Laktosefrie produkter har tilnærmet samme smak og samme innhold av vitaminer og mineraler som i tilsvarende meieriprodukter. Det er litt mindre karbohydrater i den ultrapasteuriserte laktosefri melken som følge av at noe laktose er filtrert bort.

Se oversikt over laktoseinnhold i ulike meieriprodukter.