Melkeglass på trebord

Spørsmål og svar om melk

Kan melk fryses? Hva er egentlig forskjellen på laktosefri og laktoseredusert melk? Her finner du svarene på alt du lurer på om melk.

Hvorfor kan bare melk fra pattedyr kalles melk?

Noen bruker ordet melk om ulike drikker laget av for eksempel havre, soya eller ulike nøtter. Dette er imidlertid ikke korrekt, da ordet melk bare skal brukes om produkter laget av melk fra pattedyr.

Ifølge forskriften om kvalitet på melk og melkeprodukter skal heller ikke følgende betegnelser brukes om annet enn melkeprodukter: myse, fløte, yoghurt, kefirmelk, kulturmelk, kjernemelk, smør, smørolje, smørfett, ost, kaseiner, rømme, crème fraîche og vannfritt melkefett. Unntak er omtalt i forskriftens § 7.

Les mer om betegnelser på matvarer som inneholder melk her.

Inneholder melk tilsatte ingredienser?

Melk består bare av én enkelt, naturlig ingrediens – melk! Den tilsettes verken farger, konserveringsmidler, søtningsstoffer eller smaksstoffer. Enkelte melkevarianter er imidlertid tilsatt D-vitamin, og noen varianter kan være tilsatt aroma og sukker, for eksempel sjokolademelk.

Hva er forskjellen mellom melk fra ku og geit?

Siden kumelk og geitemelk kommer fra to ulike dyr, har de to melketypene også ulik smak og sammensetning.

Geitemelk har en karakteristisk smak som skiller seg ganske mye fra kumelk, og den er også litt annerledes enn kumelken når det gjelder innholdet av fett, laktose og proteiner, selv om forskjellene ikke er så store. Sammensetningen av de ulike proteinene kan også være litt forskjellig i de to melketypene, og fettet i geitemelken har en større andel av de kortkjedede fettsyrene.

Siden kumelk er mildere og mer tilgjengelig, foretrekker de fleste i Norge den fremfor geitemelk.

Hva er forskjellen mellom økologisk melk og vanlig melk?

Når det gjelder ernæring, er det liten forskjell mellom melk fra kuer i konvensjonell (vanlig) drift og melk fra kuer i økologisk drift, og de små forskjellene det er snakk om, skyldes at kuene får litt forskjellig fôr.

Økologisk melk kan inneholde litt mer omega 3-fettsyrer, men siden det uansett er lite av dette fettet i all melk, betyr det ikke noe for det totale inntaket av omega 3-fettsyrer i kosten.

Det er ikke tillatt å tilsette D-vitamin eller andre vitaminer og mineraler i økologisk melk, slik det er i enkelte typer vanlig melk. Det er likevel verdt å merke seg at norsk økologisk melk inneholder noe mer jod, ettersom kuer på økologiske gårder får et litt annet kraftfôr enn kuer på vanlige gårder. Melk og meieriprodukter er sammen med hvit fisk det som bidrar med mest jod i det norske kostholdet.

Hva er upasteurisert (rå) melk?

Upasteurisert melk, ofte kalt rå melk, er melk som kommer rett fra kua, og som ikke er behandlet på noen måte. Den er verken homogenisert eller pasteurisert.

Det er viktig å skille mellom rå melk (upasteurisert melk) og råmelk. Råmelk er melken kua produserer de første dagene etter kalving.

Hva er lavpasteurisert melk?

All melk som selges i norske butikker er pasteurisert og mesteparten av melken er lavpasteurisert. Det vil si at den er varmebehandlet til 72 °C i 15 sekunder for å drepe eventuelle skadelige bakterier, slik at melken blir trygg å drikke og får litt lengre holdbarhet.

Hva er UHT-melk?

UHT står for ultrahøy temperatur, og kalles også gjerne ultrapasteurisering. UHT-melk er melk som er varmebehandlet under trykk til 130–145 °C i 3–5 sekunder. Dette er høyere temperatur enn vanlig pasteurisering, og gjør melken langtidsholdbar og tilnærmet steril i uåpnet pakning.

Melkeprodukter som er UHT-behandlet og aseptisk (sterilt) tappet, kan oppbevares i romtemperatur inntil 6 måneder, forutsatt at produktet forblir uåpnet. Etter åpning er melken holdbar i minst 5–7 dager som for annen melk.

Hva er laktoseredusert melk?

I laktoseredusert melk er det naturlige innholdet av laktose i melken, melkesukkeret, redusert til mindre enn 1 g laktose per 100 g, et nivå som de fleste med laktoseintoleranse tåler.

Laktoseinnholdet reduseres ved å tilsette enzymet laktase som spalter laktose til galaktose og glukose. Siden glukose og galaktose smaker søtere enn laktose, smaker laktoseredusert melk noe søtere enn vanlig melk.

Les mer om laktosereduksjon her.

Hva er laktosefri melk?

I laktosefri melk er det naturlige innholdet av laktose, melkesukkeret, redusert til mindre enn 0,01 g laktose per 100 g. Dette er et svært lavt nivå som alle med laktoseintoleranse tåler.

I Norge finnes det to forskjellig typer laktosefri melk, en som er varmebehandlet som vanlig melk og en som er ultrapasteurisert for lang holdbarhet. Disse er fremstilt på litt forskjellig måte. Les mer om dette her.

Ny teknologi sørger for at produktene har samme smak og samme innhold av vitaminer og mineraler som tilsvarende meieriprodukter. Som følge av måten man filtrerer vekk laktosen på, er det likevel litt mindre karbohydrater (laktose) i den laktosefrie melken enn i den laktosereduserte.

Hvordan skal melk lagres?

Melk skal lagres kaldt. Den ideelle oppbevaringstemperaturen er 0–4 °C, og denne temperaturen skal holdes både under transport og i butikken.

Når du oppbevarer melk hjemme, bør den holdes jevnt kald, den bør ikke stå i sollys, og kartongen bør være lukket ettersom melk lett tar smak fra andre matvarer.

Kan melk fryses?

Ja, melk kan fryses i omlag seks måneder og tines for eksempel i kjøleskap. Den tinte melken bør helst brukes til baking og matlaging ettersom den friske melkesmaken og teksturen endres ved frysing.

Hvorfor har ulike typer melk ulik holdbarhet?

Vanlig melk er lavpasteurisert og har en holdbarhet på minst ti dager, når den er uåpnet.

Melkevarianten med lengst holdbarhet er ultrapasteurisert, eller UHT-behandlet, melk. Den er pasteurisert ved høyere temperatur enn den vanlige melken og er holdbar i omtrent tre måneder så lenge den er uåpnet. Hvis den i tillegg er pakket sterilt, har den en holdbarhet på om lag seks måneder uåpnet.

Etter at melken er åpnet, har den holdbarhet på fem–sju dager, akkurat som vanlig melk.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.