Barnehånd med yoghurt som legges ned i en skolesekk

Med dette trikset holder du matpakken kald lengre

Det er ikke alltid så lett å sende med barna niste som både holder seg gjennom dagen, er næringstett og faller i smak. Mange barn er glad i yoghurt, og et godt triks for å holde den kald frem til lunsj er å fryse yoghurten kvelden før.

Legg barnas yoghurt i fryseren kvelden i forveien, for så å ta den opp og sende den med som niste dagen etter. Tre timer senere har yoghurten tint, men den er fortsatt kald og fristende å spise.

  • Frossen yoghurt kan i tillegg fungere som et kjøleelement for resten av matpakken.
  • Putt yoghurten i en liten pose eller legg litt papir rundt for å fjerne den lille kondensen som dannes når den tiner. Slik holder du både yoghurten og annen niste kald.

Vi har testet flere forskjellige yoghurter og de aller fleste typiske barneyoghurtene egner seg godt til å bli fryst.

Send med yoghurt til lunsj

Yoghurt er ypperlig lunsjmat til barn, og foreldre kan sende med de fleste av disse med god samvittighet.

Yoghurt har fått et ufortjent dårlig rykte som sukkerbombe og utvalget av yoghurt uten eller med lite tilsatt sukker har aldri vært større enn det er i dag. Barn i vekst har et høyt behov for næringsstoffer, og yoghurt inneholder blant annet kalsium, jod, B-vitaminer og proteiner av god kvalitet.

Les mer: Brunost og yoghurt i matpakken gir barna jod

Tenk gjennom matsvinn

Den siste tiden har det være mye fokus på matsvinn, og at man selv kan gjøre mye for å unngå å kaste mat. Verken melk eller andre meieriprodukter må kastes ved best-før datoens utgang dersom produktene tilsynelatende er like fine.

Bruk sansene; lukter og smaker produktet normalt kan det fint spises. Det samme gjelder dersom yoghurten eller skolemelken har ligget i sekken gjennom skoledagen.

Setter man yoghurten eller skolemelken til kjøling igjen så fort man har anledning, kan de trolig fint brukes igjen siden. Men lukt og smak på produktet før du bruker det, og ikke vent så lenge med å spise det.

Les også: Ja, du kan gi barna dine sjokolademelk

Hvor lenge yoghurt kan klare seg uten kjøling og fremdeles være ok å spise er vanskelig å gi et eksakt svar på, det kommer an på hvor ferskt produktet er og hvilken temperatur den oppbevares i. Melk og meieriprodukter får kortere holdbarhet når de ikke holdes jevnt kalde, men yoghurt er et syrnet meieriprodukt og har litt lengre holdbarhet enn vanlig søtmelk.

Les også: Slik kan du variere enn sunn matpakke

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.