Pregnant woman holding a glass of milk and touching her belly.
.../Kosthold og helse/Gravide og ammende/Kosthold for gravide

Jod er viktig for deg som er gravid eller ammende

Dersom du ammer, er gravid eller planlegger å bli gravid må du passe ekstra nøye på at du får i deg nok jod. Mange gravide og ammende i Norge vet lite om viktigheten av jod og får dessverre ikke i seg nok.

Nok folat er viktig når du er gravid, men visste du at det også er viktig å få i seg nok av mineralet jod?

Jod bidrar blant annet til normal forbrenning hos voksne, og normal vekst og utvikling hos barn. For deg som er gravid eller ammende er det ekstra viktig at du får i deg nok, slik at barnet også får dekket sitt behov.

Sjekk inntaket ditt av jod med Jodkalkulatoren

For lite jod kan påvirke barnets utvikling

Jod får vi i oss gjennom maten vi spiser, og hovedkildene er melk, meieriprodukter og hvit fisk.

Jod er blant annet nødvendig for utviklingen av barnets hjerne og sentralnervesystem. Det er imidlertid mange kvinner i Norge som ikke får i seg nok jod, fordi vi spiser mindre fisk og meieriprodukter enn tidligere. Helsemyndighetene har slått alarm om dette gjentatte ganger, og så mange som halvparten av gravide og ammende kan stå i fare for å få for lite jod.

Dette kan få alvorlige konsekvenser for barnet, og studier blant annet fra Den norske mor- far og barnundersøkelsen (MoBa) viser at selv mild til moderat jodmangel i svangerskapet kan påvirke barnets utvikling negativ, slik som atferdsutvikling og språkferdigheter.

Sjekk om du får i deg nok jod med Jodkalkulatoren

Ernæringsrådgiverens tips

Thea Myklebust-Hansen er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. Hun anbefaler å teste Jodkalkulatoren for å sjekke om man har gode kilder til jod i sitt daglige kosthold.

- Dersom man ønsker å sikre jodinntaket gjennom kostholdet er en god rettesnor kostrådet 3 om dagen fra Helsedirektoratet, samt hvit fisk til middag 1-2 ganger i uken.

Kvinne med hvit skjorte smiler og holder et melkeglass

- Med 3 om dagen menes et daglig inntak av 3 porsjoner meieriprodukter hver dag, gjerne med mindre fett. Særlig melk, yoghurt, syrnet melk og brunost er gode kilder til jod, og et godt valg å inkludere i ditt daglige kosthold, sier Myklebust-Hansen.

- Ved å følge dette kostrådet sammen med kostrådet om å spise fisk et par ganger i uken, og samtidig inkludere noe egg i kostholdet, vil man kunne få nok jod. Noen vil kanskje umiddelbart tenke på kosttilskudd hvis de kjenner seg usikre på om de får nok jod, men husk at mat bidrar med langt mer enn jod, og disse to kostrådene er også forbundet med andre helsefordeler. Noen kan imidlertid ha behov for kosttilskudd, dersom de ikke klarer eller ønsker å øke inntaket sitt av meieriprodukter og hvit fisk.

Både gravide og ammende trenger nok jod

Barnet i magen er avhengig av at mors kosthold er sunt og variert, slik at barnet også får i seg alle næringsstoffene det trenger for å vokse og utvikle seg.

Les mer: 7 matvarer du bør spise når du er gravid

Nivået av jod i morsmelk vil også påvirkes av hvor mye jod mor har i sitt kosthold. Det er derfor viktig å passe på at man får i seg nok jod under ammeperioden også.

Melk, meieriprodukter og fisk inneholder mest jod

Brunost og prim inneholder klart mest jod, og melk, syrnet melk og yoghurt inneholder også endel jod. Hvit fisk og produkter laget av hvit fisk er også blant de beste jodkildene vi har.

Vær oppmerksom på dette for å få i deg nok jod:

  • Hvit fisk: Fisk som lever i saltvann er den eneste naturlige kilden til jod. Torsk, hyse, steinbit og sei er ekstra rik på jod og eksempler på at hvit fisk er en god kilde til sporstoffet.
  • Meieriprodukter: Du finner også jod i melk og meieriprodukter. Det skyldes at kuenes kraftfôr er tilsatt grunnstoffet, som så blir skilt ut i melken. I det norske kostholdet er melk og meieriprodukter den beste kilden til jod.
  • Salt beriket med jod: I mange land utgjør jodberiket bordsalt en viktig kilde til jod, men dette gjelder ikke i Norge.
  • Tang- og spesielt taresorter inneholder ofte svært høye mengder jod. For mye jod er heller ikke bra så bruk derfor slike tilskudd med forsiktighet.

Les mer: Jodberiket salt ikke er en god kilde til jod i Norge

Bør jeg ta tilskudd av jod?

Dersom du spiser lite hvit fisk eller melk og meieriprodukter, kan du stå i fare for å ikke få i deg nok jod. Du kan sjekke dette ved å ta jodkalkulatoren.

Hvis du ikke kan eller ønsker å øke inntaket via mat, bør tilskudd vurderes. Les mer om dette på Helsedirektoratets nettsider.

Ernæringsrådgiverens tips

Gravide og ammende har økt behov for de fleste næringsstoffer, men folat er spesielt viktig for gravide og jod for begge gruppene. Folat anbefales du å ta tilskudd av, mens jod kan du enkelt få nok av gjennom mat og drikke så lenge du bruker hvit fisk, melk og meieriprodukter.

Fakta

Hvordan får jeg nok jod når jeg er gravid?

  • 8 desiliter melk, syrnet melk eller yoghurt om dagen bidrar til å sikre jodinntaket
  • Spis fisk til middag 2-3 ganger i uken (minst ett bør være hvit fisk)
  • Brunost inneholder spesielt mye jod, og kan være et godt påleggsvalg for gravide
  • Egg og kaffe inneholder også jod, men monner lite hver for seg
  • Mistenker du at du ikke får nok jod, kan du vurdere å ta et kosttilskudd med jod

Du kan enkelt teste om det totale kostholdet ditt gir deg nok jod med Jodkalkulatoren.

KILDEHENVISNINGER

Dahl, L et al. (2009) Comprehensive Handbook of Iodine; Academic Press: London, UK, pp. 345–352.

Nasjonalt råd for ernæring (2016) Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak. IS-0591.

Henjum S, Abel MH, Meltzer HM, Dahl L, Alexander J, Torheim LE, Brantsæter AL. Er inntaket av jod i befolkningen tilstrekkelig? Tidsskr Nor Laegeforen. 2019 Jan 28;139(2).

Markhus MW et al. Maternal Iodine Status is Associated with Offspring Language Skills in Infancy and Toddlerhood. Nutrients. 2018 Sep 9;10(9).

Abel MH et al Suboptimal Maternal Iodine Intake Is Associated with Impaired Child Neurodevelopment at 3 Years of Age in the Norwegian Mother and Child Cohort Study. Nutr. 2017 Jul;147(7):1314-1324.

Abel MH et al. Maternal Iodine Intake and Offspring Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: Results from a Large Prospective Cohort Study. Nutrients. 2017 Nov 13;9(11).

Abel MH et al. Language delay and poorer school performance in children of mothers with inadequate iodine intake in pregnancy: results from follow-up at 8 years in the Norwegian Mother and Child Cohort Study. Eur J Nutr. 2018 Nov 12.

Aakre I et al. Sufficient iodine status among Norwegian toddlers 18 months of age - cross-sectional data from the Little in Norway study. Food Nutr Res. 2018 Oct 25;62.

Nerhus I et al. Iodine status in Norwegian preschool children and associations with dietary iodine sources: the FINS-KIDS study. Eur J Nutr. 2018 Jul 4.

Brantsæter AL et al. Inadequate Iodine Intake in Population Groups Defined by Age, Life Stage and Vegetarian Dietary Practice in a Norwegian Convenience Sample. Nutrients. 2018 Feb 17;10(2).

Helsenorge.no: Viktig å få nok jod

Helsedirektoratet: Kosthold for gravide

Helsenorge: Kostråd om melk og meieriprodukter

Forskning.no, innlegg fra Nasjonalt råd for ernæring: Gode grunner til å ha melk og sjømat i kostholdet

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.