Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Ta med varmende suppe på tur

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Vinteren er en perfekt årstid for å lage varmende suppe. Hvorfor ikke helle suppe på termos, og ta med ut på tur neste gang? Lær mer om hvordan du lager deilig hjemmelaget suppe fra bunnen av, og se oppskriftene vi anbefaler å ta med i termosen.

Å lage suppe selv fra bunnen av er enklere enn mange tror. Du har uendelig mange muligheter for å variere slik at du får den suppen du liker best. Lag en enkel suppebase eller la deg inspirere av noen av våre anbefalinger.

En enkel suppebase lages slik:

  • Stek finhakket løk ved svak varme i smør (ca 2 ss per liter væske) og surr den under omrøring til den blir myk (ca 5 minutter)
  • Tilsett de grønnsakene du ønsker i terninger eller strimler.
  • Spe med væske, en blanding av buljong, kraft eller fond sammen med melk. Hvor lenge grønnsakene skal småkoke i kraften avhenger av størrelsen på grønnsakene.
  • Tilsett rå fisk eller ferdigstekt kjøtt mot slutten av koketiden.
  • Jevn basen med maisennamel utrørt i litt kaldt vann (ca 3 ss per liter væske). Har du mye grønnsaker i suppen trenger du mindre jevning.
  • Piff gjerne opp suppen med forskjellige krydder, både ferske og tørkede. Er de tørket, bør de tilsettes sammen med løken i starten av prosessen, er de friske kan de gjerne tilsettes like før servering. Prøv deg frem med forskjellige smaker, det er nok å velge mellom.
  • Krydderpasta er også smaksforsterkere som fungerer utmerket i supper.
  • Til slutt gir du suppen det siste lille ekstra med å tilsette enten rømme, fløte, matfløte, crème fraîche eller kvarg (f. eks. Kesam). Her finner du tipsene for hvordan du best mulig kan bruke de ulike produktene i supper. 
  • Skal du ha med suppe på termos, anbefales det å velge supper du kan kjøre i blender eller foodprosessor til en jevn blanding.

Fakta

Både friske og tørkede krydder og urter setter god smak. Friske urter kan fryses ned og tas opp når du skal lage for eksempel en saus, gryterett eller suppe.

Cottage cheese, Skyr, matyoghurt eller Kesam tilsatt krydder eller urter er smakfulle og lette dressinger.

Kok rikelig med poteter. De som blir til overs kan brukes til lunsj eller middag dagen etter, for eksempel til hjemmelaget potetmos, pytt i panne, potetsalat, omelett eller i supper.