Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

1/97
Neste artikkel 2/

Hva slags kveldsmat er nordmenns favoritter?

Skrevet av Thor Erik Johansen

Den vanligste kveldsmaten er brødmat, mens andre favoritter er frukt og grønnsaker, meieriprodukter og kornblanding med melk.

Kveldsmaten holder stand selv om mange spiser middag senere nå enn det var vanlig å gjøre for en del år siden. Nesten halvparten av voksne nordmenn og 3 av 4 barn og tenåringer spiser kveldsmat daglig eller nesten hver dag. Mange ser på det som en god avslutning på dagen.

Resultatene fra en stor undersøkelse Melk.no har fått gjennomført viser at de fleste velger å gjøre kveldsmaten enkel, men når dagen har roet seg er det også en del som gjør litt mer ut av det. Uansett så er det bra med smakfull mat som samtidig fyller på med viktige næringsstoffer. 

Brødmat med ost er vinneren

Det som er klart mest vanlig å spise som kveldsmat er brødskiver eller knekkebrød med godt pålegg. Nummer en på listen er brødmat med Norges favorittpålegg, ost. Det er flere gode aspekter med ost som pålegg:

 • Ost inneholder mange viktige næringsstoffer
 • Det finnes en mengde gode oster å variere mellom
 • Ost lett kan varieres og kombineres med andre pålegg som kjøttpålegg og forskjellige grønnsaker som garnityr.

Gulost er favoritten til de fleste, men vi bør heller ikke glemme brunosten som er en meget god kilde til jod som mange får for lite av. 

Brødmat med annet pålegg enn ost kommer på andre plass på listen over hva vi spiser mest av til kveldsmat. 

Les mer om kveldsmat her.

Frukt og grønnsaker er gode alternativer for de som ikke er veldig sultne

I tillegg til brødmat kommer frukt og bær som nummer tre på listen over hva mange spiser som et lite måltid om kvelden. Det er smart fordi frukt og bær inneholder mange viktige vitaminer, og et godt tips er å helle yoghurt eller kvarg over oppkuttet frukt og bær. Da får du i deg en god blanding av næringsstoffer og barna vil elske det. Du kan også lage din egen smaksatte melk eller yoghurt ved å lage en bærsaus av godt modne bær. Bruk en stavmikser og bland bærene med melk, syrnet melk eller yoghurt naturell.

Nummer fire på listen er grønnsaker, også det er et fornuftig og smakfullt valg som kveldsmat om man ikke er veldig sulten. Hvis du vil gjøre litt mer ut av det og samtidig få i deg flere viktige næringsstoffer er et godt tips å lage en spennende dipp. Her finnes det utallige variasjonsmuligheter. Velg naturell yoghurt naturell, kvarg eller lettrømme som base i dippen, og tilsett krydder, urter og andre smaker du liker. Grønnsaker med dipp er det også veldig fint å dele med noen og gjøre kveldsstunden til et lite fint møte med en god prat. 

Meieriprodukter og kornblanding med melk er også god kveldsmat

Videre på listen over hva vi ofte spiser som kveldsmat er yoghurt/skyr/cottage cheese. Det finnes et stort utvalg av yoghurt, og lignende produkter i butikken og innholdet av tilsatt sukker har gradvis blitt redusert over tid. I dag finnes det mer enn 25 varianter av yoghurt du kan få kjøpt uten tilsatt sukker, så yoghurt kan du spise med god samvittighet. Pass på å ha noen eksemplarer av din favorittyoghurt i kjøleskapet så er kveldsmaten sikret på en enkel måte hvis du kjenner du bør ha noe i magen før du legger deg.

De neste plassene på listen er noe søtt (kake, kjeks o.l.), noe salt (chips, nøtter o.l.), middagsrester og frokostblanding/müsli med melk. Det er lett å tenke på kornblanding som noe vi vanligvis spiser til frokost, men det er jo like godt, enkelt og sunt som kveldsmat. 

Hva lager nordmenn til kveldsmat når de legger litt mer arbeid i det?

De fleste lager enkel, sunn og god kveldsmat i hverdagen, men noen ganger ønsker man å gjøre noe mer ut av det og overraske dem en er glad i med det lille ekstra. Det trenger heller ikke å være mye arbeid. Ostesmørbrød/toast er manges favoritt. Det samme er grøt, suppe, pannekaker og vafler. Dette er små kveldsmatretter som familien også kan lage sammen mens man prater om dagen som har vært. 

Fakta

Fakta om undersøkelsen:

Landsrepresentativ undersøkelse med 1.500 intervjuer gjennomført i august 2017 av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Spørsmål stilt til de som spiser kveldsmat ukentlig eller oftere: Omtrent hvor ofte spiser du det følgende til kveldsmat? – Andel som spiser ukentlig eller oftere

 • Brød/knekkebrød med ost: 68 %
 • Brød/knekkebrød med annet pålegg enn ost: 63 %
 • Frukt/bær: 41 %
 • Noe salt (chips, nøtter o.l.): 30 %
 • Grønnsaker/salat: 28 %
 • Yoghurt/skyr/cottage cheese o.l.: 28 %
 • Noe søtt (kaker, kjeks, sjokolade o.l.: 27 %
 • Middagsrester: 26 %
 • Kornblanding/müsli med melk: 22 %
 • Ostesmørbrød/toast: 18 %

Deretter kommer grøt, suppe, pannekaker, vafler