Barn i et lekestativ med svarte tavler med budskap om matpakke

Hva drikker barnet ditt til matpakken?

De fleste foreldre er opptatt av at matpakken til barna skal være sunn og gi nok energi til en hel skoledag. Mange glemmer imidlertid at også det barna drikker til matpakken kan utgjøre en forskjell.

At en sunn matpakke ofte består av grovt brød, variert pålegg og litt frukt, bær og grønnsaker er ikke noe nytt for foreldre som gjerne smører et titalls matpakker hver måned. Om det blir kjedelig med den samme maten i lengden er det dessuten flere måter å variere en sunn matpakke på.

Det kan imidlertid også være lurt å tenke litt over hva barnet drikker til matpakken. Nasjonale faglige retningslinjer for mat og måltider i skolen anbefaler melk som drikke til måltider fordi det bidrar med en rekke næringsstoffer som kan utfylle det barnet ellers spiser i matpakken.

Vann som tørstedrikk, melk som måltidsdrikk

Vann er helt nødvendig som daglig tørstedrikk, men til måltidet bringer den ikke med seg noe av energi eller næringsstoffer. Barn og unge i vekst har et høyt behov for næringsstoffer som de må få dekket hver dag. Enkelte næringsstoffer er det få kilder til i kostholdet vårt, og det er ekstra viktig å tenke på om barna får i seg nok av disse.

Melk inneholder blant annet næringsstoffene kalsium og jod som er viktige for vekst og utvikling hos barn, men som det kan være utfordrende å få nok av. Blant annet får mer enn halvparten av norske barn i seg mindre kalsium enn anbefalt, ifølge tall fra den landsdekkende kostholdsundersøkelsen Ungkost 3. Dette gjelder spesielt jentene. Nedgang i melkeinntaket kan være blant årsakene.

Les også: Med dette trikset holder du matpakken kald lengre

En pakke av næringsstoffer

Dersom barnet ditt er glad i å drikke melk er det lurt å tilby melk til matpakken. For visste du at i 2,5 dl melk, eller en kartong skolemelk, får en jente på 7-10 år...

  • 60 % av dagsbehovet for vitamin B12
  • 63 % av dagsbehovet for fosfor
  • 43 % av det hun trenger av kalsium
  • 38 % av dagsbehovet for vitamin B2 (Riboflavin)
  • 40 % av dagsbehovet for jod
  • 25 % av dagsbehovet for kalium
  • 8 % av dagsbehovet for magnesium
  • og 31 % av det hun trenger av proteiner

Melk med smak - helt uten tilsatt sukker

Dersom du har et barn som ikke liker vanlig hvit melk kan det hende det vil like en annen type melk som nå finnes på markedet. Det finnes nemlig både sjokolademelk og melk med andre smaker helt uten tilsatt sukker som heller ikke inneholder noe kunstig søtning. Denne melken gir barnet like mye jod og andre næringsstoffer som vanlig hvit melk, og kan derfor være en like god erstatning. Det finnes også melkevarianter i skolemelkordningen som er helt uten tilsatt sukker.

Les mer: 5 tips til vanlig matpakke barnet ditt spiser opp

Ernæringsrådgiverens tips

Brød + melk = sant

Melk er en god kombinasjon til brødmåltider fordi de inneholder andre næringsstoffer enn det man finner i grovt brød. En skive grovt brød gir vitamin B1 og B3, samt mineralene jern, magnesium, sink og kobber. Ett glass melk inneholder blant annet kalsium, jod, proteiner av god kvalitet, vitamin B2 og B12. Velg gjerne skummet eller lettmelk.

Fakta

I Nasjonal retningslinje for mat og måltider i skolen står det: «Melk er en god kilde til kalsium, protein, jod og vitamin B2 (riboflavin) og vitamin B12 i kosten, og bidrar til å gi brødmåltidene god ernæringsmessig kvalitet. Mer enn 60 % av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter. Et daglig inntak av magre meieriprodukter bidrar til å sikre et tilstrekkelig inntak av disse næringsstoffene».

Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner.

For å dekke jodinntaket bør derfor minst to av tre om dagen være melk, syrnet melk eller yoghurt.

KILDEHENVISNINGER

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.