Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Nordmenn elsker norsk melk

-Det er mange likhetstrekk mellom Latvia og Norge når det gjelder mat og bruk av meieriprodukter, sier Didzis.

-De ferdigsmurte brødskivene nordmenn har med seg til lunsj er ikke favoritten blant norsk mat, konstanterer Didzis. Etter 15 år i Norge er tobarnsfaren fra Latvia fortsatt ikke helt overbevist om matpakkens fortreffelighet. -Men jeg drikker gjerne melk til vafler og pannekaker og elsker brunost, sier han.

-Latviere spiser gjerne en treretters middag midt på dagen som sin lunsj, og senere enda en varmrett etter en lang arbeidsdag som sin kveldsmat, forklarer han. Han er glad for det varierte utvalget i jobbkantinen. Man må gå endel tilbake i tid for å finne samme tradisjon i Norge.

-Men bortsett fra dette er det egentlig veldig mange likhetstrekk mellom mat fra Latvia og Norge, mener han. Han peker på at landene ikke ligger så langt fra hverandre geografisk, har ganske likt klima og har tilgang på mange av de samme råvarene. Latvia har jo også vært underlagt Sverige og fått kulinarisk påvirkning derfra, så sild med potet og rømme er en tradisjonsrik rett også der. Til og med en gul fastost med karve, liknende Nøkkelost, er vanlig i Latvia. -På St Hans-aften er denne osten noe man kan gå fra dør til dør å "kreve" å få, derfor kalles den ofte St Hans-osten. -Denne tradisjonen kan minne litt om tradisjonen med Halloween i USA eller julebukk i Norge, forteller Didzis og smiler.

-Melk drikkes både av barn og voksne i Latvia, og det har skjedd stor utvikling på melkefronten de siste 30 årene, sier latvieren. -Da jeg var barn, på 70-tallet, drakk jeg gjerne varm melk rett fra kua hos besteforeldrene mine på landet, med skum og kanskje et par kuhår på toppen. Bymelka kom i trekantede kartonger og smakte ikke like godt. Etter hvert kom det glassflasker med melk, men denne var ikke homogenisert, så det lå et tykt fløtelag på toppen, minnes han og grøsser. Nå er melka på butikken både pasteurisert og homogenisert og smaken er god. -Til både kalde og varme retter er det vanlig å drikke ulike typer surmelk, forteller Didzis. Her i landet finnes det noen tradisjonsretter der dette er vanlig, for eksempel komper og raspeball.

Han nevner også i fleng desserter og kaker basert på meieriprodukter. En kake som bringer tilbake barndomsminner for Didzis er en kaken Biezpienmaize, direkte oversatt "cottage cheese-brød". Den kan minne om en stekt ostekake og kan serveres i en skål med fruktsaus over. Han lyser plutselig opp: -Det finnes til og med en dessert eller snack laget av ferskost med sjokoladetrekk! Men sist han lagde latvisk dessert ble det Uzputenis, som betyr "blåst opp" -den består av eplemos og semulegryn som piskes sammen og serveres en en skål med melk.

Han har fått med seg at mange nordmenn er ganske patriotiske når det gjelder melk. -Men i Latvia er det et større utvalg av meierprodukter enn i Norge, med flere produsenter, forteller Didzis. -Det er også mer vanlig med ultrapasteurisert melk. Denne synes jeg ikke er like god. Før i tiden var det også vanlig å lage yoghurt av upasteruisert melk, da lagde den seg selv over noen dager.

Også i ostedisken er utvalget større. -Vi har mange lokale ostevarianter. En av de mest eksklusive og spesielle typene, som jeg liker veldig godt, men ikke får lov til å ha hjemme i kjøleskapet, kalles Latvia-ost, smiler han lattermildt. Historien forteller at treplankene osten ble lagret på i den opprinnelige fabrikken måtte hentes da produksjonen ble flyttet, da de ikke fikk til den riktige smaken i de nye lokalene. -Den lukter som sure sokker, men smaker litt som Ridderost!