Appelsin- og gulrotsuppe

Ta med varmende suppe på tur

Vinteren er en perfekt årstid for å lage varmende suppe. Hvorfor ikke helle suppe på termos, og ta med ut på tur neste gang? Lær mer om hvordan du lager deilig hjemmelaget suppe fra bunnen av, og se oppskriftene vi anbefaler å ta med i termosen.

Å lage suppe selv fra bunnen av er enklere enn mange tror. Du har uendelig mange muligheter for å variere slik at du får den suppen du liker best. Lag en enkel suppebase eller la deg inspirere av noen av våre anbefalinger.

En enkel suppebase lages slik:

  • Stek finhakket løk ved svak varme i smør (ca 2 ss per liter væske) og surr den under omrøring til den blir myk (ca 5 minutter)
  • Tilsett de grønnsakene du ønsker i terninger eller strimler.
  • Spe med væske, en blanding av buljong, kraft eller fond sammen med melk. Hvor lenge grønnsakene skal småkoke i kraften avhenger av størrelsen på grønnsakene.
  • Tilsett rå fisk eller ferdigstekt kjøtt mot slutten av koketiden.
  • Jevn basen med maisennamel utrørt i litt kaldt vann (ca 3 ss per liter væske). Har du mye grønnsaker i suppen trenger du mindre jevning.
  • Piff gjerne opp suppen med forskjellige krydder, både ferske og tørkede. Er de tørket, bør de tilsettes sammen med løken i starten av prosessen, er de friske kan de gjerne tilsettes like før servering. Prøv deg frem med forskjellige smaker, det er nok å velge mellom.
  • Krydderpasta er også smaksforsterkere som fungerer utmerket i supper.
  • Til slutt gir du suppen det siste lille ekstra med å tilsette enten rømme, fløte, matfløte, crème fraîche eller kvarg (f. eks. Kesam). Her finner du tipsene for hvordan du best mulig kan bruke de ulike produktene i supper.
  • Skal du ha med suppe på termos, anbefales det å velge supper du kan kjøre i blender eller foodprosessor til en jevn blanding.

Appelsin og gulrotsuppe
Vegetarsupper

Appelsin og gulrotsuppe

Appelsin, gulrot og ingefær er nydelig sammen. Denne suppen er en fargeklatt av en smaksrik og enkel middag. Perfekt på mørke vinterkvelder.

Tomatsuppe
Vegetarsupper

Tomatsuppe

Hjemmelaget tomatsuppe er kjempeenkelt å lage. Flott som mellommåltid eller til lunsj.

Potet- og purreløksuppe
Supper med kjøtt

Potet- og purreløksuppe

Suppe med potet- og purreløk er billig og god mat, og enkel å lage.

Skogsoppsuppe
Vegetarsupper

Skogsoppsuppe

Til denne deilige suppen kan du bruke mye forskjellige sopp. Gjerne tørket, eller fryst om du har litt på lur.

Jordskokksuppe
Vegetarsupper

Jordskokksuppe

Jordskokk, som var vanlig å dyrke i Norge før poteten kom, gi denne suppen den milde og nøtteaktig smaken.

Ostesuppe
Vegetarsupper

Ostesuppe

Denne ostesuppen lages på under en halvtime. Godt til middag, lunsj eller som forrett.

Fakta

Både friske og tørkede krydder og urter setter god smak. Friske urter kan fryses ned og tas opp når du skal lage for eksempel en saus, gryterett eller suppe.

Cottage cheese, Skyr, matyoghurt eller Kesam tilsatt krydder eller urter er smakfulle og lette dressinger.

Kok rikelig med poteter. De som blir til overs kan brukes til lunsj eller middag dagen etter, for eksempel til hjemmelaget potetmos, pytt i panne, potetsalat, omelett eller i supper.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.