Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

De beste tipsene til julegrøten

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Nyt julegrøt i dag, og lag riskrem av restene i morgen. Se gode tips til grøtfesten og hvordan du kan lage risengrynsgrøt som aldri svir seg!

Forbered deg til julegrøtfest

  • Start med en beregning av hvor mye grøt du trenger. En god regel er at 1 kg grøt er nok til 3 voksne eller 4 barn.
  • Skal du koke grøt på vanlig måte er det lurt å velge en kjele med tykk bunn så grøten ikke svir seg så lett.
  • Du kan bruke alle varianter av melk til å lage grøt. Helmelk gir god og fyldig smak på festgrøt, mens lettmelk egner seg til hverdags. En risengrynsgrøt helt fri for laktose får du hvis du bruker laktosefri melk.
  • Eksperimenter med smaken! Hva med å koke grøt med litt vaniljesukker, vaniljestang eller kanelstang? Eller med rosiner?
  • Har du husket mandelen? Ingen grøtfest uten mandel og marsipangris - eller en annen premie. Jakten på mandelen er moro for både liten og stor, og en viktig del av tradisjonene rundt julegrøten.

Slik lager du grøten som aldri svir seg

Mange forbinder risengrynsgrøt med konstant røring i gryten for å unngå at grøten svir seg. Med dynegrøt-måten slipper du den jobben!

Dynegrøt er grøten som aldri svir seg, ikke koker over og som lager seg selv mens du kan bruke tiden din på andre ting. I tillegg får grøten en nydelig konsistens. Se oppskriften og en video på hvordan du gjør det her.

Til 4 porsjoner trenger du:

4 dl vann
2 dl grøtris
½ ts salt
1 l helmelk eller lettmelk

  1. Kok opp vann og tilsett grøtris og salt. La det koke på svak varme under omrøring til vannet har kokt nesten helt inn (ca. 10 min). 
  2. Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp under omrøring.
  3. Ta gryten bort fra komfyren og sett på lokk.

Dynegrøten kan deretter tilberedes på tre måter:

  • Pakk et ullpledd eller aviser rundt kjelen. Sett så kjelen i stekeovnene på 30°C i 2-3 timer.
  • Pakk et ullpledd rundt kjelen. Sett kjelen i kald stekeovnen i ca. 3 timer. Du kan også gi ovnen en liten lunk før du sette inn kjelen.
  • Pakk kasserollen inn i en dyne og sett den på et lunt sted i 3-4 timer.

Spe med litt varm melk før servering, hvis grøten er blitt for tykk.

Dette bruker du grøtrestene til

Etter et selskap sitter man ofte igjen med en del restemat som ikke ble spist opp. Om du ikke er lysten på risgrøt dagen etter, kan restene fint fryses ned. Grøt er også en matvare det er lett å forvandle til annen deilig mat.

Mye grøt til overs? Prøv deg på en riskremkake

Riskremkake

Denne kaken vil garantert imponere gjestene dine. Med deilig mandelbunn og søt riskrem med kirsebær smaker den utrolig godt. Hvorfor ikke gjøre litt ekstra stas ut av grøtrestene? Her finner du oppskriften på vår populære riskremkake.

Ønsker du mer inspirasjon? Her finner du alle våre tips og juleoppskrifter!