Baby som spiser brød

Hva er sunn mat for små barn?

Barn vokser raskt på kort tid og trenger derfor å spise variert slik at de får i seg alle næringsstoffene de trenger. Vær litt ekstra oppmerksom på at de små barna får i seg nok jern, jod, vitamin D og vitamin E.

Fra barn er 8-12 måneder kan de aller fleste følge resten av familiens kosthold, helt eller delvis. Ettersom barn vokser raskt og har små mager trenger de å spise ofte, og de har et stort behov for vitaminer og mineraler. De fleste trenger både frokost, lunsj, middag og kveldsmat, og gjerne 1-2 små mellommåltider.

Hva er sunn mat for norske barn?

Jo mer variert kostholdet er, desto større sjanse er det for at barna får nok av alle vitaminer og mineraler.

Les mer: Hva er gode mellommåltider for små barn?

Kostholdsundersøkelsen Ungkost viste at norske 4-åringer stort sett har et bra kosthold, men de står i fare for å få for lite jern, vitamin D og vitamin E. I tillegg får en del barn for mye sukker og mettet fett, og for lite frukt, grønnsaker og grovt brød.

Sørg for nok jern til barna

Jern er viktig for barn i vekst. Fra barna begynner med fast føde er det smart å tenke på jern, fordi jernlagrene deres er da ofte er tomme, behovet er høyt og morsmelk inneholder veldig lite jern.

De beste kildene til jern i det norske kostholdet er kjøtt og grove kornprodukter. Jo renere kjøtt, desto mer jern inneholder det. Derfor kan det være smart å velge for eksempel kokt skinke og karbonadedeig fremfor varianter med mer fett. Rødt kjøtt inneholder også mer jern enn kylling. I tillegg er prim til barn og endel barnegrøter beriket med jern. Andre matvarer som inneholder jern er korn, brød, belgvekster og grønne grønnsaker.

Kalsium og jod i melk

Fra barnet er 12 måneder kan det få kumelk. Før dette anbefales ikke kumelk fordi melk inneholder lite jern og barnet er avhengig av å fylle den lille magesekken med mer jernrike matvarer. Når barnet er 12 måneder spiser det ofte mer variert, og får derfor i seg nok jern fra flere matvarer. Husk likevel at små barn bør begrense det daglige inntaket av melk og yoghurt til 5 dl tilsammen slik at det blir plass til den jernrike maten.

Melk og yoghurt gir barn i vekst flere næringsstoffer de trenger, som kalsium, jod, proteiner, B-vitaminer, fosfor og magnesium. Kalsium er viktig for de små barna fordi det bidrar til å bygge et sterkt skjelett, mens jod er viktig for barns normale vekst og utvikling.

Les mer: Fem gode grunner til å gi barna dine melk hver dag

Både barn og voksne bør passe på å få nok jod, som vi hovedsakelig får fra hvit fisk og meieriprodukter. Vil du vite hvor mye jod barnet ditt får i seg? Prøv vår jodkalkulator!

Les mer: Så mye melk trenger barn

Husk tilskudd av vitamin D fra 1 ukes alder dersom barnet ammes

Mange norske barn får ikke nok vitamin D. Derfor anbefales tilskudd i form av vitamin D-dråper fra omlag 1 uke hvis barnet ammes. Barn som får morsmelkerstatning bør ikke få vitamin D-tilskudd, ettersom morsmelkerstatning er tilsatt det barnet trenger av vitaminer, mineraler og fettsyrer. Ved delamming avgjør mengden mormelkerstatning hvor mye vitamin barnet trenger.

Vitamin D bidrar til et sterkt skjelett og hjelper til med å ta opp kalsium fra mat og drikke.

Fete fiskesorter, torskerogn og tran, samt egg, er de beste kildene til vitamin D, men det er fint å være klar over at barn ikke anbefales tran det første leveåret. I tillegg er noen mat- og drikkevarer beriket med vitamin D, inkludert noen typer melk.

Spis mer umettet fett for vitamin E

Vitamin E er en antioksidant som finnes naturlig i matvarer med mye umettet fett. Slike matvarer inkluderer fet fisk, matoljer, majones, oliven, avokado og nøtter. Det er smart å øke inntaket av disse matvarene.

Barna trenger også 5 om dagen

Frukt og grønnsaker gir både fiber, vitaminer og mineraler. Det er anbefalt at alle får i seg minst fem porsjoner frukt og grønt hver dag. En barneporsjon tilsvarer et barns håndfull.

Hvis det er vanskelig å få barn til å spise nok frukt og grønnsaker kan det hjelpe å kutte frukt og grønnsaker i biter. Da spiser gjerne både barn og voksne mer. Det kan også være lurt å kombinere med osteterninger og skinkebiter. Et annet tips er lage ulike dipper av for eksempel kvarg, lettrømme eller yoghurt dersom barnet ditt liker dette. Husk bare at du ikke skal bruke salt i dipper til små barn, og begrens krydderbruken slik at det ikke blir for sterkt.

Bli inspirert: Enkle og gode grønnsaksdipper

Hva er sunn mat for barn på farten?

Når vi er ute på farten er det ofte lurt å ta med mat til de små. Det kan nemlig være utfordrende å finne mat som både er næringsrik og faller i smak hos barna. Særlig utfordrende kan det være når barna blir brått sultne. Her kommer derfor noen forslag til mat for barn på farten:

  • Lag kjøleskapsgrøt med havregryn, melk og yoghurt så får barnet ditt i seg mange viktige næringsstoffer. Du kan blande alt noen timer før det skal spises, eller kvelden før og ha klart i kjøleskapet. Du rører bare raskt sammen ingrediensene i en boks, setter på lokket og lar grøten stå og godgjøre seg i kjøleskapet. Servér små porsjoner (for dette kan være mektig!) og topp gjerne med litt frukt eller bær.
  • Smør matpakke med grovt brød og ulike pålegg som du deler i biter og ha i en boks sammen med litt oppkuttet frukt og grønnsaker.
  • Lag pastasalat og varier med for eksempel skinkebiter, osteterninger, egg, kyllingbiter og oppkuttede grønnsaker. Server gjerne med en enkel rømmedipp.

Se oppskriftene: Så enkelt lager du kjøleskapsgrøt

Ernæringsrådgiverens tips

Barn trenger jod for å vokse og utvikle seg som de skal. Forskning viser at jodinntaket varierer mye fra barn til barn, og det henger sterkt sammen med hvor mye melk, meieriprodukter og hvit fisk barna får. Får de små barna 3,5 dl melk, syrnet melk og yoghurt om dagen, pluss hvit fisk og fiskeprodukter som fiskekaker, fiskepinner og fiskepudding et par ganger i uken, får de sannsynligvis nok jod.

Fakta

Fra melk og meieriprodukter får barn i seg en rekke næringsstoffer som kalsium, jod, proteiner, fosfor og B-vitaminer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.