Vanlige alternativer til melk er plantedrikker som soya-, havre-, eller nøttedrikker. Plantedrikkene skiller seg fra melk på mange områder, men det er også store forskjeller mellom de ulike plantedrikkene. De fleste plantedrikker er tilsatt vitaminer og mineraler for at de skal få det samme innholdet av disse som melk. Noen er bare tilsatt kalsium, mens andre kan være tilsatt kalsium, jod og ulike B-vitaminer.
Melk har et naturlig høyt innhold av proteiner (ca. 3,5 prosent), mens de fleste plantedrikker har langt mindre (ca. 0,5 prosent). Den eneste plantedrikken som inneholder omtrent like mye protein som melk, er soyadrikk (3 prosent). Helmelk inneholder flere kalorier og mer fett enn plantedrikker, mens skummetmelk og lettmelk inneholder færre kalorier og gjerne mindre fett. Noen plantedrikker er tilsatt sukker, mens melk inneholder melkesukker (laktose). Plantedrikker er generelt dyrere enn melk.