Dame i morgenkåpe som drikker et glass melk

De fleste i Norge tåler melk

Har du inntrykk av at mange i Norge får magetrøbbel av å drikke melk? Dette er ikke riktig. De aller fleste i Norge, både voksne og barn tåler faktisk melk. Og har du laktoseintoleranse er det fint å vite at du heldigvis kan få de samme næringsstoffene i laktosefri melk som i vanlig melk.

Noen opplever oftere enn andre å ha vondt i magen når de spiser. Det er både ubehagelig og fryktelig slitsomt å hele tiden måtte tenke gjennom hva du får i deg.

Likevel er det dessverre slik at når dette skjer har det blitt vanlig å legge skylden på blant annet melk. Slik kan det være lett å få inntrykk av at mange reagerer på melk. Fakta er likevel at de aller fleste i Norge tåler melk og har godt av å inkludere melk i sitt daglige kosthold.

Kun 2-3 % av etnisk norske har laktoseintoleranse, og kun rundt 1 % av voksne har melkeproteinallergi. Blant grupper i befolkningen med opphav fra Afrika, Asia og Sør-Amerika er forekomsten av laktoseintoleranse derimot høy. I disse områdene kan så mange som 90 prosent av befolkningen ha laktoseintoleranse.

Les mer: Hvorfor er det så vanlig å tåle laktose i Norge?

Dersom du opplever ubehag i forbindelse med inntak av melk bør du få en utredning hos helsepersonell. Dette er for å utelukke at plagene skyldes noe annet, og for at du ikke skal legge unødvendige begrensninger på kostholdet. 

Melk - en naturlig pakke av næringsstoffer

Et glass melk er rik på både proteiner, kalsium, jod, vitamin B12, vitamin B2, fosfor og kalium. Det er en kjapp og enkel måte å få i seg disse næringsstoffene på, og er det er den største kilden til jod i kostholdet. Helsemyndighetene anbefaler faktisk tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag. Dette kan for eksempel være to glass melk og en brødskive med ost.

Melken har gjennom historien vært en viktig kilde til næringsstoffer for oss i Norge, og sannsynligvis er dette årsaken til at vi tåler laktose så godt. Det er derfor dumt å kutte ut melken dersom du egentlig tåler den.

Les mer: Derfor bør du ikke kutte ut matvarer uten grunn

Drikk gjerne melk selv om du har laktoseintoleranse

Hvis du har laktoseintoleranse, så får kroppen gradvis nedsatt evne til å fordøye laktose med alderen. Men vi har gode nyheter! Selv om du har laktoseintoleranse trenger du ikke å leve melkefritt, dette gjelder kun ved melkeproteinallergi. Laktosefri melk inneholder nemlig akkurat de samme næringsstoffene som vanlig melk. Les mer her.

Les også: Hva kan jeg spise når jeg har laktoseintoleranse?

Andre årsaker til at du kan reagere på laktose

Ulike tarmsykdommer som irritabel tarm (IBS) og cøliaki kan også være årsak til magetrøbbel i forbindelse med matinntak, for eksempel inntak av laktose.

Dersom du har IBS og reagerer på ulike tungt fordøyelige karbohydrater såkalte FODMAPs (fermenterbare oligo-, di-, og monosakkarider og (and) polyoler), kan laktose være et av karbohydratene du får plager av. Les mer om irritabel tarm her.

Ved ubehandlet cøliaki vil noen også kunne reagere på laktose. Inntak av gluten gjøre at det hos en med cøliaki oppstå en betennelse i tynntarmen. Denne betennelsen kan gjøre at evnen til å fordøye laktose også reduseres. Dette kalles sekundær laktoseintoleranse. Dette er imidlertid en forbigående tilstand som vil forsvinne etter en stund på glutenfritt kosthold. Hvor lang tid det tar før tarmen blir reparert vil variere, og det vil derfor også variere hvor lang tid det tar før man tåler laktose igjen.

Sekundær laktoseintoleranse kan også oppstå ved andre betennelsestilstander i tarmen, slik som ved aktiv inflammatorisk tarmsykdom (IBD).

Det er viktig å få hjelp av en lege til å kartlegge om plagene du opplever skyldes maten eller en underliggende sykdom. Ikke still diagnosen selv for det kan gjøre vondt verre ved at du kanskje ikke får nødvendig behandling for en sykdom. Ved å kutte ut hele matvaregrupper slik som meieriprodukter kan du gå glipp av viktige næringsstoffer og dermed risikere å få mangler, dersom du ikke får i deg næringsstoffene fra annen mat.

Fakta

De laktosefrie og -reduserte produktene inneholder like mye vitaminer og mineraler som de vanlige laktoseholdige meieriproduktene. Det er derfor ikke noe problem å få nok av for eksempel kalsium og jod selv om du har laktoseintoleranse så lenge du velger laktosefrie produkter.

  • Laktosefrie produkter inneholder maks 0,01 gram laktose per 100 gram
  • Laktosereduserte produkter inneholder mindre enn 1 gram laktose per 100 gram produkt

Oppsummering av forskning viser at det ikke er noe i veien for å spise laktosefritt selv om du tåler laktose. Det betyr at familier helt fint kan spise de samme produktene selv om bare en av dem har laktoseintoleranse.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.