Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Slik får du enkelt i deg proteiner

Er du litt bevisst på hva du spiser, vil helt vanlig mat enkelt gi deg nok proteiner. Visste du forresten at melkeproteiner er lettfordøyelige og tilfører kroppen alle aminosyrene du trenger?

Vanlig mat gir deg alt du trenger av proteiner, du trenger ikke hverken pulver eller piller. Samtidig bidrar maten til at du får i deg andre viktige næringsstoffer. Fra melk og meieriprodukter får du i tillegg til proteiner også kalsium, jod, vitamin B2 og B12, kalium og fosfor.

En god nyhet for alle sjokolademelktilhengere er at det nå finnes flere varianter av sjokolademelk uten tilsatt sukker på markedet. Denne melken bidrar med like mye proteiner som vanlig melk!

Er du ikke så glad i å drikke melk, men bruker melk på frokostblanding eller i havregrøt? Husk at også disse måltidene med melk bidrar til påfyll av proteiner.

Les mer: Så mye melk og meieriprodukter anbefaler helsemyndighetene

Melkeproteiner er av god kvalitet

Når vi sier at melkeproteiner har god kvalitet mener vi at de er lettfordøyelige, tas lett opp og at de til sammen bidrar med tilstrekkelig av alle aminosyrene vi må få gjennom maten. Andre kilder til proteiner av god kvalitet er egg, fisk og kjøtt, eller du kan kombinere ulik plantemat som bønner og korn.

Så mye proteiner får du i ulike meieriprodukter:

Meieriprodukt

Porsjon

Protein per porsjon

Melk (vanlig, syrnet, smaksatt)

Et glass (2 dl)

6-7 g

Sjokolademelk uten tilsatt sukker

Et glass (2 dl)

7 g

Cottage cheese

En skål (150 g)

19 g

Kvarg 

En skål (1 % fett, 150 g)

15 g

Yoghurt, vanlig

Et beger/pose (125 g)

4-5 g

Yoghurt, proteinrik (inkl Skyr)

En pose (100 g)

9-10 g

Gulost

2 skiver (20 g)

5-7 g

Spis proteiner til alle måltider

Du vet sikkert at det er viktig å få i deg proteiner daglig, men visste du at det faktisk er lurt å spise proteiner til alle dagens hovedmåltider? Får du i deg proteiner jevnt utover dagen har nemlig kroppen til enhver tid aminosyrer tilgjengelig til å bygge nye proteiner – til muskler så vel som til mange andre funksjoner i kroppen. 

Les mer: Hvor mye proteiner trenger jeg?

Det er altså viktig at du er litt bevisst på hva du spiser, men det er ikke vanskelig. Spiser og drikker vi vanlig variert mat, vil de aller fleste av oss klare å dekke proteinbehovet sitt. 

Få inspirasjon til hvordan du kan inkludere proteiner i dagens måltider: 

ERNÆRINGSRÅDGIVERENS TIPS

Selv de som trener mye vil få det de trenger av proteiner gjennom vanlig mat. Dette skyldes at det økte proteinbehovet dekkes ved at man mest sannsynlig også spiser mer. 

Les mer: Du trenger ikke proteinpulver