grøt med melkeglass

Grøtdagen 23. oktober: Denne grøten har blitt trendy

Den 23. oktober feires grøtens dag. Grøten har lange tradisjoner i Norge, både som hverdagsmat og til fest. Helt ferske tall viser at nordmenn ikke kan se ut til å få nok av den sunne og næringsrike hverdagsgrøten.

Grøt har vært hverdagskost for nordmenn i århundrer, og regnes som en av de eldste rettene vi har her i landet. Det er fremdeles mange som serverer grøt til middag, men stadig oftere spises retten til frokost og kveldsmat. Siden 90-tallet er det særlig havregrøten som har havnet på flere frokostbord.

I 1991 spiste 9 % av nordmenn havregrøt ukentlig, og dette økte til 15 % i 2013. I 2023 har det steget til 22 % som sier at de spiser havregrøt ukentlig.

Urbane kvinner elsker grøt

Det er særlig kvinner som elsker havregrøten sin. Overraskende nok er det også slik at jo større by man bor i, desto høyere er sjansene for at man spiser retten ofte. Mens nesten 30 prosent i Oslo oppgir at de spiser havregrøt ukentlig sier langt færre som bor steder med under 10 000 innbyggere at de gjør det samme.

Les også: Tre gode grunner til å lage grøt med melk

Melk + havre - et næringsrikt valg

Havregryn har et høyt fiberinnhold, og er dessuten en god kilde til de løselige kostfibrene betaglukaner som har vist seg å redusere kolesterolet.

Les også: Start dagen med et glass melk

Koker du grøt på melk får du i deg blant annet proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. I tillegg utfyller proteinene i melk og korn hverandre på en meget god måte. De næringsstoffene melk har lite av, har korn mye av og omvendt. Havregrøt med melk en eller flere ganger i uken er derfor et enkelt og sunt måltid.

Her finner du noen grøtoppskrifter for deg som har god tid, for deg med dårlig tid, for deg som vil lage noe tradisjonelt eller for deg som har lyst til å prøve noe nytt.

Byggrynsgrøt
Frokostgrøt

Byggrynsgrøt

Tidligere var denne grøten fast hverdagskost.

Kjøleskapsgrøt med havregryn og yoghurt
Kjøleskapsgrøt

Kjøleskapsgrøt med havregryn og yoghurt

En deilig kjøleskapsgrøt som egner seg ypperlig som både frokost, lunsj og mellommåltid.

Risengrynsgrøt
Tradisjonsgrøt

Risengrynsgrøt

Godt som en tidlig middag på lørdag, eller noe ekstra godt til kveldskosen på søndag.

Rømmegrøt
Tradisjonsgrøt

Rømmegrøt

Rømmegrøt og spekemat hører med til sommerens feiringer.

Havregrøt med friske bær
Frokostgrøt

Havregrøt med friske bær

Havregrøt med melk inneholder mye proteiner og er også en kilde til kostfiber.

Havregrøt med blåmuggost og fenalår
Middagsgrøt

Havregrøt med blåmuggost og fenalår

En tradisjonell havregrøt med en ny vri, nam!

Byggrynsgrøt med sopp og ost
Middagsgrøt

Byggrynsgrøt med sopp og ost

En salt variant som passer perfekt til middag.

Kaffegraut
Tradisjonsmelkeretter

Kaffegraut

Denne grøten skal serveres kald og kan spises isteden for bløtkake til kaffen.

Fakta

  • 20 % av oss spiser havregrøt ukentlig
  • Det spises mer havregrøt ukentlig i større byer enn i småbyer og tettsteder. 29 % i Oslo.
  • Kvinner (26 %) spiser havregrøt ukentlig oftere enn menn (15 %)
  • Hver fjerde nordmann spiser risgrøt månedlig
  • 10 % av kvinner spiser byggrynsgrøt månedlig, 7 % menn
  • The Golden Spurtle; Verdensmesterskapet i grøt, arrangeres hvert år i Skottland

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat, september 2020.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.