Hei!

Lyst på matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen?

Vil du melde deg på nyhetsbrev fra Melk.no?

Neste artikkel 2/

Grøtdagen 23. oktober: Denne grøten har blitt trendy

Skrevet av Terese Glemminge Arnesen

Den 23. oktober feires grøtens dag. Grøten har lange tradisjoner i Norge, både som hverdagsmat og til fest. Helt ferske tall viser at nordmenn ikke kan se ut til å få nok av den sunne og næringsrike hverdagsgrøten.

Grøt har vært hverdagskost for nordmenn i århundrer, og regnes som en av de eldste rettene vi har her i landet. Det er fremdeles mange som serverer grøt til middag, men stadig oftere spises retten til frokost og kveldsmat. Siden 90-tallet er det særlig havregrøten som har havnet på flere frokostbord.

I 1991 spiste 9 % av nordmenn havregrøt ukentlig, og dette økte til 15 % i 2013. I 2019 er det over 19 % som sier at de spiser havregrøt ukentlig.

Osloborgerne elsker grøt
 Det er særlig kvinner som elsker havregrøten sin. Overraskende nok er det også slik at jo større by man bor i, desto høyere er sjansene for at man spiser retten ofte. Mens hele 26 prosent i Oslo oppgir at de spiser havregrøt ukentlig sier langt færre som bor steder med under 10 000 innbyggere at de gjør det samme.

Melk + havre - et næringsrikt valg
Havregryn har et høyt fiberinnhold, og er dessuten en god kilde til de løselige kostfibrene betaglukaner som har vist seg å redusere kolesterolet.

Les også: Start dagen med et glass melk

Koker du grøt på melk får du i deg blant annet proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. I tillegg utfyller proteinene i melk og korn hverandre på en meget god måte. De næringsstoffene melk har lite av, har korn mye av og omvendt. Havregrøt med melk en eller flere ganger i uken er derfor et enkelt og sunt måltid.

Her finner du noen grøtoppskrifter for deg som har god tid, for deg med dårlig tid, for deg som vil lage noe tradisjonelt eller for deg som har lyst til å prøve noe nytt.

Fakta

  • Over 19 % av oss spiser havregrøt ukentlig
  • Oslo er den regionen der man spiser havregrøt oftest
  • Kvinner spiser havregrøt oftere enn menn, yngre spiser også ofte enn eldre
  • Mer enn hver fjerde nordmann spiser risgrøt månedlig
  • 10 % av oss spiser byggrynsgrøt månedlig
  • The Golden Spurtle; Verdensmesterskapet i grøt, arrangeres hvert år i Skottland

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat, oktober 2019.