Emner
Den 23. oktober feires grøtens dag. Grøten har lange tradisjoner i Norge, både som hverdagsmat og til fest. Helt ferske tall viser at nordmenn ikke kan se ut til å få nok av den sunne og næringsrike hverdagsgrøten.
Grøt har vært hverdagskost for nordmenn i århundrer, og regnes som en av de eldste rettene vi har her i landet. Det er fremdeles mange som serverer grøt til middag, men stadig oftere spises retten til frokost og kveldsmat. Siden 90-tallet er det særlig havregrøten som har havnet på flere frokostbord.
I 1991 spiste 9 % av nordmenn havregrøt ukentlig, og dette økte til 15 % i 2013. I 2020 er det hele 20 % som sier at de spiser havregrøt ukentlig.
Urbane kvinner elsker grøt
Det er særlig kvinner som elsker havregrøten sin. Overraskende nok er det også slik at jo større by man bor i, desto høyere er sjansene for at man spiser retten ofte. Mens nesten 30 prosent i Oslo oppgir at de spiser havregrøt ukentlig sier langt færre som bor steder med under 10 000 innbyggere at de gjør det samme.
Melk + havre - et næringsrikt valg
Havregryn har et høyt fiberinnhold, og er dessuten en god kilde til de løselige kostfibrene betaglukaner som har vist seg å redusere kolesterolet.
Koker du grøt på melk får du i deg blant annet proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. I tillegg utfyller proteinene i melk og korn hverandre på en meget god måte. De næringsstoffene melk har lite av, har korn mye av og omvendt. Havregrøt med melk en eller flere ganger i uken er derfor et enkelt og sunt måltid.
Her finner du noen grøtoppskrifter for deg som har god tid, for deg med dårlig tid, for deg som vil lage noe tradisjonelt eller for deg som har lyst til å prøve noe nytt.
Grøten er like gammel som Norge selv, hvis ikke eldre. Byggrynsgrøt var tidligere fast hverdagskost flere ganger om dagen. Her har vi laget en god gammel variant.
Kjøleskapsgrøt egner seg ypperlig som både frokost, lunsj og mellommåltid. Denne sunne varianten er laget på yoghurt.
Risengrynsgrøt er en klassiker og mange har opprettholdt tradisjonen med grøt som lørdagsmiddag.
Lag en deilig havregrøt med blåbær eller lag din egen favoritt med nøtter, rosiner, syltetøy eller melk. Frokost er det måltidet vi først og fremst spiser havregrøt, men denne passer også til middag og kvelds, avhengig av toppingen.
Havregrøt med blåmuggost og fenalår
Tradisjonell havregrøt med en ny vri. Salt og smaksrikt!
La byggrynene ligge i kaldt vann natten over, og lag deilig grøt med smørstekt sopp til middag.
Undersøkelsen er gjennomført av Norstat, september 2020.
Med byggris i pannekakerøra blir resultatet litt sunnere, både for liten og stor.
Lag en sunn, god og mettende havregrøt med hvetekli, solsikkekjerner og hasselnøtter.
En spennende risengrynsgrøt som er tilsatt semulegryn. Passer godt til grøtfesten eller lørdagskosen.
Emner